– Vi skal ha åpen og aktiv tilstedeværelse gjennom skoleåret og har opprettet en Facebook-gruppe vi håper foreldre vil melde seg inn, sier Hege Iren Skjønsberg Fossum, fagleder for nettpatruljen i Innlandet politidistrikt.

I gruppen vil det bli lagt ut videoer, innlegg, avstemminger og mulighet for å gi politibetjentene noen challenges, skriver politiet i en pressemelding.

– Vi håper på gode dialoger enten via kommentarfelt, eller en-til-en via Messenger. Still oss gjerne spørsmål, sier Fossum.

Prosjektet lanseres i samarbeid med Kripos, og målet er å skape mer interaksjon med barn på barneskoletrinnene og deres foreldre/foresatte. Så langt har over 2200 meldt seg inn i gruppen.

Nettvett som tema

– På grunn av manglende kapasitet har vi sett at mange barneskoler ikke har faste besøk av politiet. Vi ser at vi bør inn tidligere. Vi vet mange barn langt ned i skolealder har egen mobil, og på skolen har de fleste tilgang til nettbrett. Sosiale medier har anbefalt aldersgrense på 13 år, men mange plattformer som finnes på nettbrett har også chat-funksjoner. Det er for eksempel mulig å opprette grupper i Teams. Allerede der bør barna vite hvordan de skal oppføre seg, hva man kan skrive og dele. Allerede på Teams kan utenforskap oppstå, sier fagleder Fossum.

Aktuelle temaer nettpatruljen vil snakke med barn og foreldre om, er for eksempel nettvett, gaming og trafikksikkerhet. Fossum sier de er lydhøre overfor barn og foreldre og tar gjerne imot innspill dersom det er temaer som bør tas opp.

– Vi starter med nettvett som tema lørdag 3. september. Dette er et grunnleggende tema i selve prosjektet, og noe som angår mange. Vi vet det for eksempel kan være variert språkbruk, og da er det greit å minne om hva som er greit å si og skrive, sier Fossum.

Innlegg og videoer blir liggende på Facebook-gruppen, og barn og foreldre kan når som helst gå inn for å se og lese. Avstemminger, konkurranser og challenges foregår kun når det er åpen tilstedeværelse på Vi-lørdagene. Navnet Vi-lørdag er satt fordi det ikke bare er «deg eller meg», men vi sammen. Førstkommende lørdag skal politibamsen få navn, og over 100 navneforslag er nå kommet inn.

– Vi trekker ut noen navn som barna kan stemme over, sier Fossum.

Samarbeid med Kripos

Prosjektet er som nevnt et samarbeid med Kripos. Fossum opplyser at Politidirektoratet bevilget penger til Kripos for å prøve ut nye forebyggende prosjekter. Nettpatruljen i Innlandet et en av fire som fikk penger til sitt forslag.

– Vi har jevnlige møter med Kripos og bruker dem som sparringpartnere og rådgivere. Kripos har sendt ut spørreskjema til alle barneskoler i Innlandet, og de vil sende ut nytt skjema til våren, sier Fossum.

Facebook har en anbefalt aldersgrense på 13 år, og politiets intensjon er ikke at barna skal opprette egen bruker på Facebook.

Ønsker å nå fram til barn og voksne

– Vi er kjent med at mange har nettbrett og mobil fra ung alder, og det er mange apper med for eksempel spill og chat muligheter. Derfor prøver vi å nå fram til både voksne og barn på en plattform hvor mange voksne allerede er. Det gir oss en fin mulighet til å komme i kontakt med mange foreldre og barn med samme budskap, sier Fossum, og legger til:

– Vi ønsker å nå fram til både barn og voksne gjennom en kanal de fleste voksne er kjent med, gi medlemmene i gruppa en mulighet til å bli bedre kjent med oss i politiet, bygge tillit og øke kunnskapsgrunnlaget til foreldrene. Vi ønsker også å spre kunnskap om politiets nettpatrulje og vise at vi er til stede på nett hele uka gjennom våre offisielle kontoer og kan ta imot spørsmål, gi råd og veiledning.