Gå til sidens hovedinnhold

31 889 publikummere så Teater Innlandet i fjor

- Vi måtte på mange måter starte helt på nytt.

1. april 2020 fylte Teater Innlandet 10 år. De kalte 2020 jubileumsåret og det var teatersjef Thorleif Linhave Bamles første år i sjefsstolen.

Repertoar og planer for å feire 10 år som Innlandets regionteater var lagt, og klart til å møte publikum. 12. mars endret Norges, Innlandets og teatrets planer seg. Fra et år med fokus på feiring og nye kunstneriske retninger, ble fokus raskt flyttet til smittevern, endring av planer og å ivareta de ansatte.

- Vi måtte på mange måter starte helt på nytt. Forestillinger måtte utsettes, nye prosjekter ble igangsatt og noen ble gjort om til digitale visninger. Heldigvis ble det også mulig å gjennomføre levende møter mellom scene og sal, dog med godt redusert publikumskapasitet, skriver Teater Innlandet i en pressemelding.

Annerledesåret 2020

- Selv i dette annerledesåret, under strenge rutiner, har vi satt kunsten i fokus. Når vi ser tilbake på dette året må jeg få berømme våre ansatte, samarbeidspartnere og eksterne kunstnere. Vi har levert høyaktuelle, modige og ettertenksomme opplevelser til publikum. Både fysisk og digitalt. Og vi kan stolt konstatere at vi har opprettholdt aktivitet og unngått permitteringer. Alle på teatret har lagt ned en enorm innsats for å få til dette, sier teatersjef Thorleif Linhave Bamle. Han fortsetter: -Det ble et veldig annerledes første år som teatersjef, men når vi nå en gang står i en slik situasjon, er jeg virkelig glad for at det er på dette flotte huset, med disse flotte menneskene, jeg arbeider.

Utvidet ensemble

2020 var også Teater Innlandets første år med et utvidet ensemble på huset. Etter en grundig audition som nådde ut nasjonalt, kunne teatret ønske Anne Guri Tvedt, Sunniva Du Mond Nordal og Stian Isaksen velkommen til teatret! Sammen med Tom Styve (forlenget åremål) og John Nyutstumo (fast skuespiller) utgjør de nå ensemblet ved Teater Innlandet.

Årets første premiere fant sted i Maihaugsalen på Lillehammer hvor de startet jubileumsfeiringen med «Utlendingen» av Larry Shue, i Terje Strømdahls regi.

En søndag i måneden gjennom hele 2020 skulle familier i Mjøsregionen få en 10-årsgave. Da ga gjengen i Plutselig Barneteater glade scenekunstopplevelser med improvisert moro til store og små i forestillingen «Plutselig Barneteater». På grunn av koronasituasjonen måtte imidlertid flere av disse forestillingene gjøres om til digitale visninger.

I mars fikk de besøk av teaterkompaniet NIE med den Heddapris-belønte forestillingen («Årets forestilling for ungdom» 2017) «We Come from Far, Far Away». En rørende og morsom forestilling om to gutters flukt fra Syria til Norge. Forestillingen rakk å gjeste flere kulturhus i Innlandet før de 3 siste forestillingene måtte avlyses.

Teater Innlandet scene i Hamar kulturhus rakk også å ta imot gjestespillene «Askeladden» (Teater Manu), «OLBMOT/Folk» (Beaivváš) og «HYSJ!» (Frie Radikale).

Høstprogrammet

Høsten 2020 sto grendehusturné med forestillingene «Mistero Buffo» (av Dario Fo) og «Bjørnejegerskens bekjennelser» (av Berit Hedemann, co-produksjon med Den Nationale Scene) på programmet. Både kunstnerisk og publikumsmessig ble dette en stor suksess.

Bak «Mistero Buffo» sto ringrevene Lars Erik Holter (regi) og Terje Strømdahl, som gestaltet cirka 25 roller på scenen.

Fra oktober 2020 til februar 2021 skulle det virkelig feires, med jubileumsforestillingen «Den finast eg veit» – en teaterkonsert basert på Hellbillies’ låter. Denne måtte utsettes til høsten 2021.

Koronamonologene og Aukrustjubileum

Da koronaen satte sitt preg på verden, Norge og Innlandet i mars måtte den nye sjefen og hele teaterhuset kaste seg rundt og tenke nytt. Teatrets nyansatte dramaturg Jørgen Strickert skrev dermed «Koronamonologene». Årets første urpremiere på ny norsk dramatikk. I fem monologer ble det reflektert rundt den nye virkeligheten.
Det var mer å feire i 2020, nemlig Kjell Aukrusts 100-årsjubileum! Dette markerte de med deres aller første TI Lab-produksjon. «Skjæra tå seg hue» ble teatrets hyllest til Kjell Aukrust og kreativiteten. Et ellevilt persongalleri med fargerike karakterer Kjell Aukrust aldri har skrevet om, tok oss med på en absurd reise i nok en ny urpremiere på ny norsk dramatikk.

Julius Cæsar

Med utsettelse av «Den finast eg veit» åpnet det seg for en ny produksjon i høsthalvåret, og valget falt på «Julius Cæsar» (Brutus’ tragedie) (av William Shakespeare) i Angelina Stojčevskas storslåtte og frekke versjon. Med sin aktualitet og modighet ble forestillingen en stor suksess. Det ble 16 forestillinger i 2020 til begeistring for både kritikere og publikum.

Unge talenter

I 2020 inngikk Teater Innlandet et samarbeid med Talent Norge og Sparebankstiftelsen Hedmark om et talentutviklingsprogram ved teatret, nemlig TI Ung. TI Ung er et toårig program for unge talenter innen scenekunst, med fire plasser. Det var over 90 søkere til satsingen, og gjennom høsten har utvelgelsesprosessen pågått. De fire talentene som ble plukket ut er Daria Glenter, dramatiker, Julie Bjørnebye, skuespiller, Sofie Huijs, skuespiller og Ingrid Hundsal, produsent.

Teater Innlandet begynte 2021 med workshop for skrivende utøvere i regionen og fortsetter å vise «Julius Cæsar» (Brutus’ tragedie) ut januar. De har startet produksjon av nye forestillinger, den første med premiere 25. februar: «Fuglefesten». De antar at også dette arbeidet vil bli påvirket av den pågående koronasituasjonen, men jobber stadig målrettet, mot lysere tider.