Det har ifølge Ringsaker brannvesen vært 63 boligbranner i kommunen fem siste årene, sju av dem hittil i 2022.

Vinteren er høysesong for boligbranner, og i anledning den kommende røykvarslerdagen, 1. desember, oppfordrer Tommy Simensen folk til å legge ned en innsats. En innsats som potensielt kan være livreddende om det bryter ut brann i hjemmet.

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri på røykvarslerdagen 1. desember, råder lederen for forebyggende avdeling i Ringsaker brannvesen.

– Sjekk at varslerne virker

Ifølge brannvesenet bør alle ha minst én røykvarsler i hver etasje. Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid.

– Det klart beste er å ha varslere som er seriekoblet, heter det i en pressemelding fra Ringsaker brannvesen torsdag.

– Alle kan bli bedre på å tenke brannsikkerhet. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, og at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Simensen.

Ringsaker brannvesen vil på selve røykvarslerdagen, altså torsdag i neste uke, ha stands både utenfor Obs Rudshøgda og IKEA i Nydal. Der kan folk blant annet få informasjon og veiledning om brannsikkerhet i hjemmet.

Røykvarslerdagen er et mangeårig samarbeid mellom Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, brannvesenet og Gjensidige.