Gå til sidens hovedinnhold

Adjø Kenya

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter mer enn 18 års arbeid og engasjement for ulike humanitære organisasjoner i Kenya og over 11 år ved roret i den frivillige organisasjonen Cigiit Manyatta har vi nå, pga. helse og alder, valgt å trekke oss ut av organisasjonen og overlate roret til meget kompetente «arvtakere»; Gunnar, Rune, Eli-Anne, Kristian, Hilde og Synnøve.

Og det trenges – for utfordringene står i kø for unge mennesker i samfunn der menneskeverdet er lite og kjønnsroller, skadelige tradisjoner, svært mangelfullt sosialvesen, mangel på utdanning og korrupsjon setter effektivt dempere for en sunn utvikling. Kjønnslemlestelse, tvangsekteskap, fysisk og psykisk vold, vinningskriminalitet, rusavhengighet, ... er gjerne resultater av dette.

Vi vil for alltid bære minnene om Kenya og arbeidet der nede med oss. Minner som på godt og vondt har brent seg inn i vår underbevissthet og som vil prege oss for alltid.

Wamba-engasjementet startet i det små i 2008 med støtte til 8 jenter fra samburustammen. Dette for at de skulle kunne få vokse opp under trygge forhold uten fare for kjønnslemlesting og tvangsekteskap og for å få anledning til å gå på skole. Matmor innlosjerte dem alle hos seg, der de delte samme seng.

Året etter ble Cigiit Manyatta (CM) og Wamba Nomadic Girlchild Rescue Centre (WNGRC) etablert og ei tomt skaffet til veie med midler fra norske givere. Senteret ble påstartet noe senere og kunne åpne dørene 24. desember 2014. Mye av midlene kom fra «Kjole for skole»-prosjektet. Senere er redningssenteret utvidet ved flere anledninger; bl.a. med «babyschool», bakeri, paviljong, gjestehus, ….

Pr. i dag har senteret 48 jenter i alderen 5–19 år. Flere av disse har bakgrunner som virker helt absurde for oss som bor i trygge, lille Norge. Det er ikke uten grunn at redningssenteret har døgnkontinuerlig bevæpnet vakt.

Flere av WNGRC-jentene har enten fullført eller er i ferd med å fullføre yrkesfaglig utdanning.

Det har alltid vært viktig for oss at alt arbeid i regi av CM skal være ulønnet og at organisasjonen skal være en uavhengig frivillig organisasjon.

Når vi nå har overlatt «roret» til andre vil vi få uttrykke stor takknemlighet overfor alle våre norske følgere, sponsorer og støttespillere som har vist oss meget stor tillit og stort engasjement i det humanitære arbeidet der nede.

Uten sponsorenes hjelp ville de jentene som nå bor ved redningssenteret i Wamba (Wamba Nomadic Girlchild Rescue Centre; WNGRC) fortsatt ha store utfordringer med å kunne få gjennomføre grunnskoleutdanningen under trygge og stabile forhold.


Takk for den store tilliten dere har vist oss og barna der nede!

God førjulstid!

Krismasi Njema