Da koronakrisen rammet bilprodusenten McLaren i England, ble Adrian Balmus fristilt. Tilfeldigheter gjorde at han endte opp som lakkerer hos Furnes-bedriften Smart Repair Bilpleie AS.

Formel 1-biler

– For meg er det å komme til Furnes en ny opplevelse og en ny mulighet i livet, sier en glad Adrian Balmus inne på verkstedet.

Eier og daglig leder Torgeir Tjernø er også fornøyd med den siste ansettelsen.

Han ble oppringt fra et engelsk bemanningsbyrå som hadde spesialisert seg på bilbransjen. De hadde blitt tipset av leder i et storverksted i Norge om at Furnes-bedriften trengte en lakkerer.

– Kvinnen på telefonen sendte over CV-ene til fire personer. Da jeg så på den ene kandidaten så fattet jeg interesse med en gang i og med at jeg så det sto «McLaren», for det er jo litt spesielt.

Bilprodusenten McLaren er kjent for sine heftige Formel 1-biler og dyre gatebiler basert på Formel 1-teknologi.

Nå er Balmus flyttet fra McLaren-fabrikken i Woking til et verksted i Nydal.

– Han har en voldsom yrkesstolthet i forhold til andre. Hvis det oppstår de minste fargeforskjeller i arbeidet, så vil han løse problemet. Ved skadereparasjon er han veldig opptatt av at det ikke blir synlige overganger, sier Tjernø.

Balmus har en spennende historie. Han begynte å interessere seg for billakkering som 15-åring hjemme i Romania og tok seg en utdannelse innen faget.

Etter å ha jobbet for lokale bilverksteder ble han som 21-åring den yngste ansatte til å jobbe med lakkering hos Porsche, før han dro videre til å jobbe for Renault og Hyundai.

I 12 år bodde han i Madrid før han i 2017 ble headhuntet til McLaren.

– Hvordan reagerte du på å få den muligheten?

– Det var: «Wow! Er jeg virkelig så god?» Jeg overtalte samboeren min til å flytte til London for å gripe denne unike muligheten som dykket opp i livet mitt.

McLaren-fabrikken, som ligger i Woking sør for London, sysselsetter rundt 3.000 mennesker.

– Det første året jobbet jeg på lakkeringslinjen. 12 lakkerere står i en glasstunnel med ventilasjon. Det er seks arbeidsstasjoner og man lakkerer 22 biler per dag. Alt er jobb for hånd. Ingen maskiner eller roboter.

Den siste perioden har Balmus inspeksjonsjobber.

– Jeg har vært det siste leddet før bilen skal ut til kunde.

– Og innimellom jobbet jeg for Formula 1-laget. Det blir mye kræsjer og skraper, og da må vi jobbe fort, sier Balmus.

Sju millioner

I Nydal driver Smart Repair Bilpleie AS med bilpleie, innvendig- og utvendig vask og polering, lakkering, lakkforsegling, spotlakkering, bulkutretting, PDR (paintless dent repair), reparering av felger og interiør.

De har vært igjennom en eventyrlig reise siden bedriften ble etablert januar 2013. Da hadde bedriften lokaler mellom Ottestad Lakk og Hurtigruta.

Men allerede etter et og et halvt år vokste bedriften seg for stor til lokalene, og man ble enige om at de skulle inn i et nytt bygg som Olrud-gruppen etablerte på andre siden av veien.

– Vi fikk et skreddersydd bygg til driften vår som sikrer god flyt i arbeidet, sier Tjernø, og tar med avisen på en omvisning i lokalene.

Fra oppstarten med tre ansatte har de sju år senere blitt en bedrift med åtte ansatte og en omsetning på sju millioner kroner.

– Vi regner med at vi kommer til å slå omsetningsrekorden i år med en åtte til tolv prosent.

– Merker ikke noe til koronakrisen?

– Vi hadde tre stille dager, hvor vi sendte alle hjem igjen. Men så tok det seg opp igjen, og derfra har vi hatt økning hver måned.

Lykkelig i Nydal

Balmus jobbet på kontrakt da ledelsen ga beskjed om at alle kontrakter skulle fryses på grunn av koronasituasjonen.

– Over 1.000 kontraktsarbeidere hos McLaren ble rammet på grunn av lockdown. Og man vet ikke når normalen vender tilbake.

I juni gjenåpnet McLaren med en begrenset produksjon.

– Men etterspørselen etter dyre biler ute i verden er blitt kraftig redusert, forteller Balmus.

– Hva tenker dere om å få på plass en slik ressurs, Tjernø?

– Han er her på en langsiktig avtale og vi ønsker selvfølgelig å lære så mye som mulig av han. I utgangspunktet er det en seksmånedersavtale, men vi har jo hørt rykter om at han ønsker å flytte samboer og barn til Norge, sier Tjernø og smiler.

– Det som skiller oss fra McLaren er at der han jobbet før var det tusentalls ansatte. Dette er en mindre bedrift, hvor man ikke er et nummer i rekken. Hver enkelt ansatt er verdifull for oss, og han føler seg nok mye mer verdsatt her enn andre steder han har vært ansatt.

Balmus regner med at han vil bli kontaktet og bedt om å komme tilbake til England mot slutten av året.

– Men, nei. Jeg er ikke interessert lenger. Det var veldig bra å få den erfaringen, men jeg er veldig lykkelig her sammen med Torgeir.

– Det er jo en mye mindre bedrift enn McLaren?

– Ja, men det handler ikke om størrelse. Jeg får fortsatt gjøre det jeg liker, og her er det mer som å være en del av en familie. Man blir venner med dem som man jobber med.

– Og Smart Repair som bedrift har et enormt potensial.

Liker vikinger

Balmus har ordet seg bolig i Ridabu.

– Sju minutter unna jobben!

Livet har blitt enklere enn å pendle fra London.

– Så, hva synes du om livet her i Norge, da?

– Jeg har bodd i veldig mange land. Norge er en av de beste landene i Europa når det kommer til muligheten til å skaffe seg et godt liv. Det er rent her, gode veier, gode boliger og snille mennesker. Og jeg har alltid vært fascinert av vikinghistoriene.

I London sitter en samboer og Balmus' sønn på tre år.

Han har veldig lyst til å ta de til Norge.

– Men vi venter litt. Jeg har ikke prøvd vinteren her ennå.