I Innlandet politidistrikt ble 344 personer anmeldt for promillekjøring første halvår – det er en reduksjon på elleve prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

MA – Rusfri Trafikk, organisasjonen som jobber for at ingen skal miste livet som følge av ruskjøring, er likevel bekymret for sommertrafikken.

– Med tanke på trafikksituasjonen i sommer, er dette noe som bekymrer. Vi skal huske på at 26 prosent av dødsulykkene i trafikken skyldes fyllekjøring. Du møter garantert en ruset sjåfør i løpet av sommeren, sier generalsekretær i organisasjonen, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

To personer daglig

Statistikken bekrefter også Kristoffersens bekymring. Ser en på tallene for Innlandet blir det anmeldt nesten to personer daglig.

På landsbasis blåste 4886 personer til rødt – noe som er en reduksjon på seks prosent sammenlignet med fjoråret.

– Selv om fyllekjøringen er noe redusert nasjonalt, gjør det meg oppriktig trist at så mange setter seg bak rattet i ruset tilstand. Det viser bare hvor stort dette samfunnsproblemet er. Potensielt kan du ta livet av helt uskyldige mennesker, understreker hun.

På offensiven

Generalsekretæren forteller at sommeren er tiden på året hvor flest mennesker mister livet i trafikken. Av de 93 som omkom på veiene, ble 27 drept i sommermånedene.

– Jeg er glad utrykningspolitiet ikke tar ferie, og at de er på offensiven i sommer. Samtidig er det viktig å være klar over at det er umulig for politiet å ta alle synderne. Det er derfor avgjørende at du tipser om du mistenker ruskjøring, sier hun.

Kristoffersen påpeker at de aller fleste ikke kjører i ruspåvirket tilstand.

– En slik justis håper jeg samtlige har i bakhodet i sommer. Sommertrafikken skal være trygg, hver og en av oss har derfor et ansvar for ansvarlig kjøring, forteller Kristoffersen.