Gå til sidens hovedinnhold

Amen og halleluja

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Takk til tre rakryggede utbrytere i Ap og ordføreren for at skolenedleggelsene i Nordre Ringsaker foreløpig er avverget. At Høyre har sentralisering som rein ryggmargsrefleks forbauser vel ingen. At SV dilter i hælene på dem er interessant.

Jeg ser ikke at ordføreren kan bebreides for saksgangen. Ifølge R. Bradal (RB 16/10) hadde hun før partimøtet på folkehøgskolen drøftet saken inngående med sentraladministrasjonen i Ap. Der burde de visst at vedtak om skolenedleggelse er konstitusjonelt ulovlig uten grundig konsekvensutredning. Kan ikke gjøres som budsjettsak. Når bare den minste og minst sentrale skolen i Nordre skulle beholdes, er det et klart signal fra Arbeiderpartiet om at de ikke vil ha levende bygder i Norge. Tomtesalget i Åsmarka var fryst. Mellom Moelv og Mesnali skal det helst ikke bo folk. Skal Ap komme seg på beina før stortingsvalget, trengs nok atskillig flere utbrytere i sentraliseringssaker.

Under en pandemi ingen kan se enden på ville Ringsaker kommunestyre legge ned fire velfungerende bygdeskoler, og neste høst integrere ungene i store skoler med opptil 40 elever i hver klasse. Lurt? Lismarka skole har vært av de beste i kommunen på nasjonale prøver i årevis. At elever i barneskolen skal bli bedre rustet for høyere utdanning ved å bile eller busse flere mil daglig er det ingen grunn til å tru. Tormod Skaare har et fint innlegg om dette i HA 12/10: «Disse bygdene med skolene sine blir kommunens beste konkurransefortrinn for nye innbyggere.»

Bare til Lismarka har det flyttet seks barnefamilier det siste året. I Oslo synker innbyggertallet. Aldri har flere avertert etter småbruk. Stadig flere kan og vil jobbe hjemmefra. La dem komme til bygdene i Nordre. Her ordnes fritidsaktiviteter på dugnad så lenge skolene består.