Vi må alle ta ansvar for å sikre at det er plass til alle

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag 23. juni skal regnbueflagget heises i Brumunddal og sammen skal vi ved å delta der sette søkelyset på inkludering, mangfold og toleranse! Fantastisk og endelig!

DEL

MeningerDet er så bra At Anne -June Skarpnord og Emma Laier Johnsen satte dette på dagsorden og fikk fart på oss andre. Det er jammen på tide at vi markerer Pride i Innlandet og jeg håper at Brumunddals gater og torg fylles av folk fra hele Innlandet.

En kunne jo tro at Norge, et av verdens beste land å bo i for de fleste ikke trengte slike markeringer. Landet der likestillingsloven er 40 år og Ekteskapsloven har 10 års jubileum, landet med folket som elsker å reise å oppleve nye steder, andre folk og deres kulturer hadde kontroll og orden på dette. Men slik er det ikke, det vet vi alle. Selv om vi har kommet langt så vet vi når vi er ærlige med oss selv at jobben ikke er gjort.

Som mennesker så liker vi ofte å sette ting inn et system. Vi skjønner omgivelsene bedre da, tror vi. Det å være normal og «ælminnelig» er hedersbetegnelser i Ringsaker. Det å være lik alle andre er liksom malen og målet. Du skal helst ikke skille deg ut, i hvert fall ikke for mye. Derfor har mange funnet våre bygder og byer for trange, rett og slett for vanskelige å leve livet sitt i. Det er mange som kan fortelle ganske så mange tøffe historier om dette og som da har følt at de ikke noe annet valg enn å flytte vekk fra oss, søke andre miljøer. Finne steder der det er lov å være seg selv! Og jeg tror de fleste av oss kan skjønne det valget når vi hører hva de har opplevd. Samtidig kan vi ikke akseptere at det er slik. Vi må alle ta ansvar for å sikre at det er plass til alle. Uansett kjønn, legning, meninger og kulturell bakgrunn for å nevne noe av de problemstillinger vi sammen står ovenfor. Vi må alle innse at det VI som skaper vårt lokalsamfunn, alle vi som bor her.

Det er en menneskerett å få lov å være seg selv! Disse rettighetene og friheter som ethvert menneske har i kraft av å være menneske. Disse rettighetene er uavhengig av for eksempel kjønn, klasse, legning eller etnisitet. Gjennom menneskerettighetene løftes grunnleggende verdier som likhet, frihet og verdighet fram. Dette er det vår jobb å holde i hevd! Ikke tenk at dette er for komplisert, dette får andre ta seg av. For dette handler om hva vi gjør og sier i hverdagen like mye som de store kompliserte prosesser. Vær et medmenneske! Ha sympati og forståelse og vis respekt for andre. Vi har alle ansvar som enkelt mennesker akkurat der vi er, rundt kjøkkenbordet, på arbeidsplassen, i sosiale lag, på butikken. Så MÅ selvsagt det offentlige, politikerne og alle de profesjonelle i hele det store systemet vi har rundt oss ta sin del av ansvaret og jobben og lovgiver må gjøre sitt. Vi har gudskjelov et mye bedre utgangspunkt nå enn for få år siden og mye er på plass, men alt kan forbedres og fornyes. For tidene forandrer seg og nye utfordringer dukker opp. Det er fremdeles en jobb å gjøre, diskusjoner å ta, omsorg å vise! Jeg er beredt til å ta min del av jobben. Jeg håper alle dere andre er med også slik at opplevelsene vi hører om hvor forferdelig det kan oppleves å bare være seg selv nå blir historie og historier.

Målet er et raust og romslig Ringsaker der det å være litt «ænsles» også er det å være «normal». Dette fordi det handler om retten til å få være seg selv fullt ut, akkurat slik en er!

Artikkeltags