FHI skrev i sin risikovurdering i juni at de frykter både tidligere og kraftigere influensautbrudd, og allerede har Apotek 1 fått en del henvendelser fra folk som ønsker beskyttelse mot influensa.

Lettere på apotek

3. oktober starter vaksineringen mot sesonginfluensa i apoteket.

– Det har allerede vært mange innom for å spørre når vaksinen kommer, og sier at de vil forberede seg på influensasesongen. De aller fleste har nå fått med seg at man ikke trenger resept fra lege for å få satt vaksinen i apoteket, sier Monica Engeskaug på Apotek 1 i Brumunddal.

9 av 10 som vaksinerte seg mot influensa i fjor fikk vaksine uten resept fra lege, viser tall fra Apotek 1 Gruppen. Siden 2020 har apotekfarmasøyter i tillegg kunne rekvirere influensavaksine, og undersøkelser gjort av Apotekforeningen viser at de aller fleste nå kjenner til influensavaksinering i apotek.

– For enkelte er det ikke så lett å komme seg til legen innenfor vanlig arbeidstid, så derfor oppleves vi som litt mer tilgjengelige. Når man får vaksine utskrevet fra lege må man hente den på apoteket. Vi tilbyr å sette vaksinen her, dersom legen har godkjent det, sier Anne Marte Gjøvik Mulelid på Apotek 1 på Mølla.

Man kan satse på en drop in- time, men om man ønsker litt mer forutsigbarhet kan man bestille time via Helseboka. Dette bidrar til å avlaste legekontorene, men skal du vaksinere deg på apoteket koster det litt mer enn en legetime.

Uforutsigbar influensasesong

To år med smitteverntiltak har sørget for at de siste to influensasesongene har vært begrenset. Færre er dermed immune mot sykdommen, noe som gjør denne sesongen uforutsigbar både i størrelse og starttidspunkt, ifølge FHI.

– Vi forventer større etterspørsel i år fordi det er mindre fokus på smitteverntiltak i samfunnet, som for eksempel å holde avstand og bruke munnbind. Etter pandemien tror vi flere er bevisste på dette med vaksiner, og vi tror at mange nå er litt ekstra spente på hvordan influensaen vil arte seg denne sesongen. I fjor var det jo nesten ingen tilfeller av influensa, sier Engeskaug og Gjøvik Mulelid.

God tilgang på vaksiner

Rådet er å sette influensavaksinen i oktober og november, slik at den har full effekt fra desember. Influensasesongen når vanligvis toppen i januar/februar.

– Risikogruppene er anbefalt å ta influensavaksinen, men andre kan også ta den for å beskytte seg og de rundt seg, sier Engeskaug.

Apotekene har god tilgang på influensavaksiner for å møte den ventede pågangen, og har i tillegg utdannet flere tusen vaksinatører i hele landet for å gjøre vaksinen lettere tilgjengelig for folk.

– Vaksinasjon gir god beskyttelsen mot influensa, men vi må likevel fortsette å ha god hånd- og hostehygiene og holde oss hjemme når vi er syke. Sammen kan vi beskytte oss mot influensa, avslutter Gjøvik Mulelid.