Åpen brannstasjon arrangeres i uke 38, som en del av den nasjonale Brannvernuka i regi av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og forsikringsselskapet If.

Tidspunktet er ikke tilfeldig. Høsten markerer inngangen til en tid på året da antall boligbranner vanligvis øker, blant annet som følge av økt strømforbruk og mer bruk av levende lys.

– Mange har nå ventet lenge på å kunne besøke brannstasjonen og vi er veldig glade for å åpne dørene, og ta imot alle som vil lære litt om brannvern og se hvordan vi har det på brannstasjonen, sier Tommy Simensen leder forebyggende i Ringsaker brannvesen.

I Ringsaker inviteres det til åpen dag på alle brannstasjonene lørdag 24. september mellom klokka 11.00 og 14.00. Bjørnis tar seg også en runde, og besøker først Nes klokka 11.30 før han stikker innom Brumunddal 12.30 og Moelv 13.30.

– På Åpen brannstasjon får de minste lære om brannsikkerhet. Det blir konkurranser, slokkedemonstrasjon og mulighet til å sitte i en brannbil. Vi håper mange tar turen og er klare for et storinnrykk, sier Simensen.

Skoler og barnehager har krav på å gjennomføre brannøvelser. Hjemme har man ikke det samme kravet, derfor må man ta ansvar for dette selv. Årlige øvelser hjemme der man bor vil bidra til at alle i større grad vet hva de skal gjøre om ulykken først er ute, ifølge Simensen.

– Vi oppfordrer alle til å bruke Brannvernuka til å ha en brannøvelse hjemme. Det trenger ikke være så komplisert. Avtal møteplass og hvem som gjør hva i tilfelle brann. All erfaring viser at de som har øvd og er forberedt på dramatiske hendelser, takler dem best, sier Simensen.

Tips til brannøvelser hjemme:

  • Ta en prat med hele familien om hva man skal være ekstra påpasselig med for å unngå brann.
  • Prat om hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne, hva om det begynner å brenne mens man sover? Hører alle røykvarsleren? Tenk gjennom ulike scenarier. Hva om det brenner i trappa?
  • Hva er alternative rømningsveier ut? Er det små barn, avtal gjerne hvem som tar ansvar for hvilket barn og snakk med barna om at de ikke må gjemme seg.
  • Bli enige om en sikker møteplass ute som alle kjenner godt, for eksempel postkassen eller søppelkassen.
  • Sjekk ut ulike rømningsveier og at de fungerer, klarer for eksempel alle komme seg ned brannstigen?
  • Sjekk at røykvarslerne fungerer som de skal.
  • Vit hvor brannslokkeutstyret er plassert og hvordan det brukes. Sjekk at det ikke er gått ut på dato.