Arbeiderpartiet har solgt skog på lik linje med Høyre

SKRIBENTEN: Anna Molberg, Innlandet Høyre.

SKRIBENTEN: Anna Molberg, Innlandet Høyre. Foto:

Av

Aps Nils Kristen Sandtrøen anklager regjeringen for å selge skog til private. Som overskriften antyder, bør han gå rimelig stille i dørene.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Å høre Arbeiderpartiet og Sandtrøens svartmaling av privat eierskap når det kommer til skog er ganske forstemmende. For det første fordi det ikke stemmer med virkeligheten, og for det andre fordi Arbeiderpartiet ser ut til å ha glemt at deres egen rødgrønne regjering solgte unna hele 600 000 dekar med statlig eid skog. Det er faktisk mer areal enn hva Høyre i regjering har solgt.

Er det virkelig sånn at når en rødgrønn regjering selger offentlig eiendom så er det greit, mens når en høyreregjering gjør det så er det ikke greit? Man må være dypt i politikerboblen for å få den logikken til å gå opp.

Sandtrøen tegner et ufint skremselsbilde av at friluftsglade nordmenn nå mister sine jakt- og fiskerettigheter til fordel for grådige private grunneiere som tar over skogen vår, og isolerer den bort fra felles bruk. Snakk om å gjøre en fjær til ti høns. Statskog er landets største grunneier og disponerer over 57 millioner dekar. Hittil har de solgt rundt 1 prosent av arealet de disponerer. Basert på retningslinjer fastsatt av den rødgrønne regjeringen. Å karakterisere dette som en trussel mot Statskogs jakttilbud faller på sin egen urimelighet.

Statskog har åpne arealer for jakt og fiske. Det er vi enige om. Men svært mange private stiller også sine arealer til rådighet gjennom avtaler med lokale jeger- og fiskeforeninger eller gjennom eget kortsalg og utleie. Slik skapes det næringsutvikling, arbeidsplasser og aktivitet lokalt, og det betales skatt lokalt. Høyre mener det er bra at private grunneiere kan supplere et gigantisk statlig eierskap på den måten.

Sandtrøen og Arbeiderpartiet må også anerkjenne at 2/3 av det lille arealet Statskog har solgt, har blitt kjøpt av lokale eiere – ikke eiendomsbaroner fra Oslo.

Skiftende regjeringer har vært opptatt av at jakt skal bli lokal næring. Det startet med Arbeiderpartiet selv, med landbruksminister Øyangen på 90-tallet, og er holdt i live siden den gang. Nylig har den sittende borgerlige regjering lagt frem en egen strategi for jakt som potensiell næringsvei. Sandtrøen burde heller støtte denne type politiske initiativ som skal bidra til vekst i distriktene, og tenke litt på hvordan staten har gitt seg selv sterkere konkurransefortrinn: Statskog slipper å betale moms – men det må de private gjøre.

At Arbeiderpartiet i sin regjeringstid har solgt statlig skog til private er ikke noe problem. Tvert imot. Det som er et problem er når politikere skaper frykt og forakt for nøyaktig samme sak de selv har stått for tidligere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags