(Siste)

(frifagbevegelse.no) Prisstigningen fra oktober 2017 til oktober i år er på 3,1 prosent, viser tall som SSB offentliggjorde fredag. Rammen for årets tariffoppgjør er 2,8 prosent.

Hvis prognosene slår til, vil dermed norske arbeidstakere oppleve en reallønnsnedgang på 0,3 prosent. Dette vil i så fall være fjerde år på rad med mager lønnsvekst for vanlige arbeidstakere.

I 2015 var reallønnsveksten på 0,6 prosent, i 2016 var det en nedgang på hele 1,8 prosent, og i fjor var veksten 0,5 prosent.

Strømprisene

Ifølge SSB er det strømprisene som er den viktigste årsaken. Strømprisene i år, inkludert nettleie, lå 30,3 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Den tørre sommeren og den brå våren med mye fordamping, gjorde at vann på vei til kraftmagasinene i stedet forsvant opp i atmosfæren, slik at fyllingsgraden i magasinene var svært lav.

Den våte høsten har imidlertid gjort at strømprisene er på vei ned, og det førte til at konsumprisindeksen gikk ned med 0,2 prosent fra september til oktober.

Ikke regulere lønningene

– Vi kan ikke regulere lønningene etter strømprisene, sa LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad da FriFagbevegelse i august intervjuet LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad om den svake lønnsutviklingen. (ANB)