9000: Ann Kristin Ottesen ser til at alt går riktig for seg når Litago med sjokoladesmak blir tappet på kartong. Da RB var innom, suste 9000 kartonger i timen av samlebåndet. Alle foto: Thomas Strandby

På meieriet i Brumunddal tar de ikke juleferie

Det er alle mann til pumpene for TINE i Brumunddal i høytida. Anlegget i Brumunddal mottar 600.000 liter melk i døgnet og kjører på med tre skift.
Publisert
DEL

 – Her, sier meierisjef Lars Tore Ramsberg fra Brumunddal, og deler ut skoposer, en hvit frakk og en hvit hatt. Det må på før man får lov til å gå inn i de travle produksjonslokalene til TINE i Brumunddal, og i jula er det mer hektisk enn vanlig på arbeidsplassen som har 160 ansatte i produksjonen. For når de fleste legger beina høyt, steker ribba og tar noen dager fri i julen, er det kun på julaften og nyttårsaften det ikke er fullt kjør i meieriet.

– Vi kjører tre skift hele høytiden bortsett fra disse dagene. Da stanser vi to skift, sier Ramsberg.

NY LINJE: Produksjonslinjen som lager laktosefri melk, er ny. Her har Erol Akbaba (t.v.) og Stig Rune Slæprud kontroll.

NY LINJE: Produksjonslinjen som lager laktosefri melk, er ny. Her har Erol Akbaba (t.v.) og Stig Rune Slæprud kontroll.

– Blir ekstra volum

For meieriet i Brumunddal er et av to anlegg i Norge som holder åpent når andre meierier bremser opp ved jul og påske. Dagros tar nemlig ikke ferie.

– Kua melker uansett om det er rød dag eller ikke. Melka må håndteres. Vi e r ett av få meierier som produserer, og derfor blir det ekstra volum for oss i høytiden, sier meierisjef Ramsberg.

– Det betyr at vi også mottar melk som vanligvis ville blitt levert til en konkurrent, legger han til.

Meierisjefen regner med en topp i antall liter melk levert, denne helga. Da vil de ligge på rundt 600.000 liter melk inn i døgnet. På det meste har de vært oppe i 700.000 liter i døgnet. Totalt blir det levert om lag 85 millioner liter melk i året til Strandsagvegen.

MELKEPULVER: Finn Åge Østerhagen foran maskinen som lager melkepulver, eller tørrmelk. Til venstre i bildet ses det ferdige produktet ned trakta.

MELKEPULVER: Finn Åge Østerhagen foran maskinen som lager melkepulver, eller tørrmelk. Til venstre i bildet ses det ferdige produktet ned trakta.

– 9000 kartonger i timen

På meieriet i Brumunddal produserer de ikke den vanlige melka, men spesialprodukter som Litago, YT, Piano, Styrk og Kos. De produserer også kremfløte, og der har produksjonen kjørt overtid i mange uker allerede.

– Det går med mye fløte i både bakst og til riskrem, humrer Ramsberg.

Inne i produksjonslokalene står operatør Ann Kristin Ottesen fra Ringsaker. Hun sørger for at det går riktig for seg når Litago med sjokoladesmak blir tappet på kartonger.

Bortover samlebåndet fyker kartongene av gårde i stor hastighet.

– Det blir tappet 9000 kartonger Litago-melk i timen akkurat nå, sier hun til RB.

Litt lenger bort i lokalene har Erol Akbaba og Stig Rune Slæprud kontroll på at produksjonen av laktosefri melk går som det skal.

– Det er en helt ny produksjonslinje, sier meierisjefen.

LITEN PAUSE: Roger Olsen, Ole Kristian Kvisberg og Janis Macevskis i en av styringssentralene fordeler hundretusener av liter med melk i døgnet.

LITEN PAUSE: Roger Olsen, Ole Kristian Kvisberg og Janis Macevskis i en av styringssentralene fordeler hundretusener av liter med melk i døgnet.

Mest melkepulver i jula

Under produksjonen i jula, blir det meste av melka som blir levert omdannet til melkepulver. Det brukes blant annet i yoghurt og det brukes mye av næringsmiddelindustrien. Melkepulver av skummet melk har en holdbarhet på inntil to år.

– På det meste blir 400.000 liter melk i døgnet til omtrent 40 tonn melkepulver, sier Finn Åge Østerhagen.

Han jobber i avdelingen de kaller «Tørka», stedet der melka blir til melkepulver. De er de som får kjørt seg mest i jula.

– Vi merker det allerede nå, sier Østerhagen.

SJEF: Meierisjef Lars Tore Ramsberg viser en grafikk som forteller om melkas reise fra kua og til ferdig produkt.

SJEF: Meierisjef Lars Tore Ramsberg viser en grafikk som forteller om melkas reise fra kua og til ferdig produkt.

– Noen må stå på

Inne i en av styringssentralene sitter Roger Olsen, Ole Kristian Kvisberg og Janis Macevskis. På skjermene styrer de fordelingen av hundretusener av liter med melk ut i anlegget.

– Vi er hjertet i bedriften, humrer karene.

Meierisjef Ramsberg opplyser at vanligvis kommer melka de bearbeider i Brumunddal stort sett fra Innlandet. I jula kan den komme langvegsfra.

– Noen må stå på for bonden, uansett om det er jul, nyttår eller påske, avslutter Ramsberg.

TINE BRUMUNDDAL

  • Startet i 1954. Den gang var det 24 ansatte, og anlegget mottok 6 millioner liter melk i året.
  • I dag mottar meieriet i Brumunddal om lag 85 millioner liter melk i året, og har 160 ansatte i produksjonen.
  • Totalt er 250 personer i TINE knyttet til anlegget i Brumunddal.
  • Metieret lager 125 TINE-produkter.

Artikkeltags