Han trommer med fingrene mot bordet på rommet mens sola trenger seg inn vinduet på Ringen rehabiliteringssenter i Moelv. Han er i ok form nå, sier han selv. Men de siste elleve månedene har vært beinharde for harstadværingen.

Han har ingen tilknytning til Hedmarken eller Innlandet i det hele tatt, men det som utviklet seg til å prege livet til både han og kona, startet likevel bare noen mil sør for stedet han har tilbrakt de siste tre ukene. Under VM på skøyer på Hamar.

– Helt borte

– Vi var en gjeng med skøyteinteresserte der. Søndag (1. mars) reiste jeg hjem til Arendal, sier Menne.

I løpet av noen dager ble han straks dårligere. Han ante ikke at det dreide seg om korona og noe av det første som skjedde etter at han kom hjem var at han smittet kona.

Da formen begynte å skrante, oppsøkte han fastlegen sin to ganger. 12. mars ble han innlagt, 13. mars ble Arne lagt i respirator.

– Jeg husker ikke noe fra de to dagene, 12. og 13. mars. Jeg var helt borte, sier han.

Den tidligere skøyteløperen ble liggende i respirator i tre uker. Ti kilo forsvant fra seniorens kropp. Men både han og kona kom seg gjennom det. Når Arne møter Ringsaker Blad, sitter spøkene løst. Han tøyser med at han klarte å smitte sin ett år eldre kone og om Hedmarken.

– Da jeg fikk høre om dette stedet, tenkte jeg at siden det var her i distriktet jeg ble smitta, passet det bra å reise tilbake, ler han.

Tverrfaglig

Ringen rehabiliteringssenter AS på Ring er spesialister på kreft-, lunge- og parkinsonrehabilitering og har en avtale med Helse Sør-Øst om drift av plasser til dette.

Daglig leder Sindre Bårdseng forteller at de ble kontaktet av Helse Sør-Øst i høst med spørsmål om de kunne tilrettelegge også for rehabilitering av covid-19-rammede personer.

– Vi kastet oss rundt og skreddersydde et opplegg som ble godkjent, sier Bårdseng.

Ringen tilbyr tverrfaglig rehabilitering. Et team med fysioterapeut, lege, ergoterapeut, spesialsykepleier, sosionom, psykolog og klinisk ernæringsfysiolog står klar for å kartlegge behovet til dem som kommer inn døra. Fra dag én blir de fulgt opp aktivt gjennom tilpasset psykisk og fysisk trening. Forhåpentlig reiser de, som Bårdseng sier, fra Ringen med et godt utgangspunkt for å takle hverdagen igjen.

Motivert

– Senskader kan komme i ulike faser. Noen av dem som kommer inn er hardt rammet, andre mildt. Noen vil ha behov for oppfølging også utover de tre ukene de er her, sier han.

Ti koronapasienter har så langt vært til rehabilitering på Ringen. Bårdseng sier det er umulig å så hvor mange som vil komme til. Den yngste så langt var 37 år.

Arne Menne er 73. Etter tre uker med målrettet lunge- og balansetrening og harde tester, mener han at han er klar for å ta fatt på livet «post korona».

– Nå er jeg inspirert til å fortsette treningen, sier harstadværingen. Han ble nylig intervjuet av TV 2.

– Vi er jammen populære, vi som ble alvorlig syke og var tidlig ute, ler han.