Att og fram fører ingen steds

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Når jeg leser kommende fylkesvaraordfører Aud Hoves uttalelse under overskriften Ønsker reversering i H-A 3. oktober, oppfatter jeg innholdet som en politisk startgalopp. En uttalelse som er like uhensiktsmessig som Nortura-direktørens uttalelse om rødt kjøtt på sitt middagsbord.


Jeg konstaterer at Stortinget har vedtatt at jeg sammen med godt og vel 380 000 andre etter kommende årsskifte skal være innlending, boende i Innlandet fylke. Uten å ha bedt om det, eller protestert mot det, tar jeg vedtaket til etterretning uten bekymring.
Bekymringsfullt er det imidlertid når SP fortsetter å snakke om omkamp og reversering. Fylkesvaraordfører Aud Hove varsler i nevnte artikkel omkamp og reversering av fylkesinndelingen for Hedmark og Oppland. Hun hevder at ingen ting har endret seg siden fylkestingene stemte nei til sammenslåing i 2016. Noe har dog skjedd – etter at fylket Innlandet ble vedtatt er sjølsagt arbeidet for å få det nye fylket i funksjon i gang. Vedtaket vil forbli gjeldende, ikke bare til et eventuelt regjeringsskifte i 2021, eller før, eller senere, men inntil SP kan samle flertall for en reversering, og deretter den tiden reverseringen vil ta. Hvor sannsynlig en slik utvikling er, skal en ikke her gjette på. Men hvis en får innarbeidet et politisk system med obligatoriske omkamper og reversering, blir det ingen grenser for hvor mange omkamper som kan kjempes. Ett skritt fram og ett skritt tilbake blir på stedet marsj.


Retorikken initierer kanskje gode galluptall, men reiser flere alvorlige spørsmål. Er det rimelig å tro at denne målsetting hos listetopper var tydelig kjent for velgerne foran nylig avviklet valg? Kanskje skal politiske programmer leses både linje for linje og mellom linjene. I det felles programmet for Hedmark og Oppland Senterparti for perioden 2019–2023 ser det nærmeste en kommer regionreformen ut til å være, sitat: «Et sterkt Senterparti er den viktigste kraften mot at regionreformen leder til sentralisering av Hedmark og Oppland.», sitat slutt. Godt sagt, men ikke naturlig å oppfatte som grunnlag for omkamp. Finnes slik grunnlag i annet styrende dokument?
Hvordan skal fylkesvaraordføreren og eventuelle meningsfeller arbeide i en enhet de vil avvikle? Hvor god innsats kan de i Innlandets viktigste år gjøre uten å risikere at resultatet blir så bra at fylkesinndelingen blir aldeles irreversibel? Er det på den annen side noen som vil unnlate å arbeide ansvarsfullt for derigjennom å underbygge begrunnelse for reversering? Skal målsettingen om reversering gjelde også om de nå regjerende i 2021 gis grunnlag for en ny periode?


Svar på disse, og andre viktige spørsmål, blir avgjørende for dommen, velgernes dom.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags