Vi vokste nemlig ikke opp med all verdens dataspill eller superhelter som underholdning.

Vi vokste opp med Donald Duck.

Hver søndag formiddag gikk jeg ærend for faren min. Jeg ble sendt til den nærmeste kiosken for å kjøpe gårsdagens Dagbladet og VG. (Dette var før det ble bygd flyplass i hjembyen min, og Osloavisene kom først fram dagen derpå.) Belønningen var at jeg samtidig fikk kjøpe Donald.

Så der satt jeg, hver søndag, og leste om onkel Skrue og hans pengebad, om hans evige kamp mot rivalen Rikerud, og om B-gjengen, som til stadighet forsøkte å frarøve Skrue hans rikdom. For ikke å snakke om Magica fra Tryll og hennes jakt på Skrues første 10-øring.

Kontrasten til Skrue var jo Donald sjøl, som stort sett mislyktes med alt han foretok seg.

Moralen var egentlig enkel og lettfattelig: Har du masse penger, så har du makt. Og har du både makt og penger, så kan du stort sett gjøre som du vil.

Men dette er slikt som bare skjer i en tegneserieverden, ikke sant?

Tja. Jo da. Sjølsagt er det det.

Men innimellom er det lett å la tankene fly, la eventyr og virkelighet blande seg litt. Eller kanskje det er virkeligheten sjøl som står for blandinga?

Etter denne lange, og sikkert ganske håpløse, innledningen skal jeg endelig komme inn på dagens tema.

Det sies at det blåser på toppene. Men det virker som om det regner litt, også. Da er det penger jeg tenker på.

Vi har lest side opp og side ned om gullavtalene og gullpensjonene til samfunnstoppene. Der har jo Stortinget sjøl gått foran i mange år. De har riktig nok moderert seg litt i det siste, noe ikke minst Carl I. Hagen fikk smake da han gikk til rettssak for å beholde sin gullpensjon – og tapte.

Nå er det avgangen til Eidsivasjef Ole Mørkved Rinnan som har vært tema lokalt.

Ikke bare får han en fet pensjon når han slutter i konsernet. I tillegg får han lønn i ett år, om lag 2,2 millioner kroner, for «å stå til disposisjon» for selskapet.

Men det stopper ikke der.

Rinnan har vært gift en gang før han ektet sin nåværende kone. Skulle han dø først, vil de to enkene få en etterlattepensjon på 870.000 kroner årlig, delt mellom dem etter ekteskapslovens bestemmelser. Dette i så fall blir en tilleggspensjon for dem som mottar den.

Men – og det er viktig – nå er det faktisk ikke verken Rinnan eller hans ektefelle jeg vil økse. Det er et helt annet spørsmål jeg ikke kommer unna:

– Hva i all verden foregår oppe i hodene på et styre og en styreleder som inngår slike avtaler? Og det i et selskap som flommer over av offentlige eiere og rødgrønne politikere i de styrende organene!

Til kollega HA sier fylkesrådsleder Per Gunnar Sveen, AP:

– Jeg har tillit til at styreleder har gjort sine vurderinger.

Smak litt på den setningen neste gang du får strømregninga i posten.

Til orientering så var det AP-politikeren Siri Austeng som var styreleder den gangen, og som inngikk avtalen med Rinnan.

Kamp mot Forskjells-Norge er et politisk slagord for hennes partifeller. Men det er åpenbart ikke alle forskjeller som skal bekjempes.

Folk er forskjellige. Det vet vi.

Og jammen er det forskjell på folk.