Datter til storplukker: – Jeg vet ikke hvorfor det er så hemmelig

SKOGENS GULL: For mange er multe skogens gull. Forfatter Halvard Olestad fra Nybygda har allerede vært på skattejakt i Snertingdal.

SKOGENS GULL: For mange er multe skogens gull. Forfatter Halvard Olestad fra Nybygda har allerede vært på skattejakt i Snertingdal. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Rapportene fra Ringsakfjellet forteller om en rekordtidlig multesesong, og det er mye å finne, hvis du leter. Hemmelighold har dog alltid preget multemiljøet.

DEL

Derfor sliter Ringsaker Blad med å få multeplukkerne vi har fått tips om, i tale.

Til slutt tilbyr vi full anonymitet, og får det mellomste leddet i familien på tråden.

Hun forteller at det er moren som er storplukkeren i familen, og som har et ønske om å holde tett.

– Hvorfor er det så mye hemmelighold rundt multa?

– Det er jo en litt spesiell bær, og anses som eksklusiv å få tak i, men jeg vet egentlig ikke hvorfor det er så hemmelig, sier datteren.

– Det var veldig mye

Hun forteller at familien siden søndag har plukket om lag femten kilo multe i Ringsakfjellet. En nærmere posisjon får ikke RB vite.

Først og fremst er det den hemmelighetsfulle bestemoren og barnabarna som har stått for plukkingen.

– Er det mye multe?

– Det var veldig mye. Det var sånn at det var vanskelig å vite hvor man skulle tråkke, slik at man ikke tråkket på noe. Det var så mye, forteller datteren.

– Blir moden nærmest over natta

En som er villig til å røpe hvor han plukker multe, er nybygdingen Halvard Olestad.

Forfatteren tilbringer for tiden sommeren på hytta i Snertingdal, og har vært på bærplukking. Han liker nemlig å nyte multekrem året rundt, ikke bare til jul.

Olestad forteller at multa blir fort moden.

– Er det mye multe hos deg?

– Ja,det er faktisk det. Hu modnes utrolig fort. Karten blir moden nærmest over natta, svarer Olestad.

– Nesten en måned tidligere enn normalen

Nybygdingen tror ikke at folk flest har fått med seg at multa allerede er moden, og forteller om ensomme turer under tretoppene.

– Det er over hundre hytter her vi holder til, men jeg har ikke sett et menneske. Men jeg tror det er sammenheng med at det er for tidlig. Det er nesten en måned tidligere enn det som er normalen, sier forfatteren.

Han anbefaler folk å komme seg ut nå.

– I august finner du ingen multe. Det har vært så tørt, så det blir bråmodent. Det blir en kort sesong tror jeg, sier Olestad.

– Hvorfor er det så mye hemmelighold blant multeplukkere, tror du?

– De gamle naboene mine delte hemmeligheten om hvor de fant multe, bare med sine aller nærmeste. Før var det dårligere tider. Da lagde man grøt av epler, plukket bær og utnyttet det som var i terrenget. Det var nok litt mer viktig å holde det hemmelig den gangen, så det kan henge igjen fra da, tror nybygdingen.

– Enorm blomstring

Arnfinn Nes fra Nes er bærforsker hos Norsk institutt for bioøkonomi på Toten, og har ikke sett mye multe der han har hytte på Øyungen. Terrenget rundt Øyungen ruver opp mot 1000 meter over havet.

– Her har nok frosten tatt multa, fastslår Nes til RB.

– Men vi var på fjellet når multene blomstra, og det var en enorm blomstring. Jeg sa til kona at det må være et godt multeår, sier han.

Bærforskeren har også sett blåbær.

– Vi var på tur sist helg, og noen steder var det en del blåbær. Men det var tørt - uvanlig tørt - og det er klart at tørken kan virke inn på bærhøsten. Blåbæra kan bli mindre enn vanlig, avslutter Nes.

Artikkeltags