4H-medlemmer fra hele Hedmark hedret

STOLTE: Fra venstre: leder Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag, Jørgen Tøraasen og Hanne Lunde i Jerven 4H (Trysil), Jarand Aanerud i Rusken 4H (Sør-Odal),Kristin Sween i Furua 4H (Furnes) og regionleder Margit Jære i 4H Innlandet.

STOLTE: Fra venstre: leder Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag, Jørgen Tøraasen og Hanne Lunde i Jerven 4H (Trysil), Jarand Aanerud i Rusken 4H (Sør-Odal),Kristin Sween i Furua 4H (Furnes) og regionleder Margit Jære i 4H Innlandet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

4H-medlemmer fra hele Hedmark ble hedret med plaketten som er organisasjonens høyeste utmerkelse, under 4H Hedmark sin årlige plakettfest på Nord-Østerdal videregående skole søndag.

DEL

(Østlendingen) Felles for plakettmottakerne er at alle har vært med på å gjennomføre sine prosjekter hvert år fra minimum 7 og helt opp til 10 år.

Ikke verst

– Det er en verdifull ting å ta med seg når dere skal ut i utdanning og ikke minst arbeidslivet. Jeg håper dere legger ved 4H-vitnemålet, sa regionleder Margit Jære i Region Innlandet.

– Selv om den formelt ikke er poenggivende så viser plaketten hva dere har holdt på med, og at dere er noen dugnadshelter. Mange blir headhuntet til styreverv, nettopp på grunn av styreopplæringen til 4H, la hun til.

Lært mye

I Hedmark finnes det i dag 31 4H-klubber og cirka 700 medlemmer i alderen 10–25 år.   Medlemmene velger sitt eget styre, klubbens rådgiver og bestemmer årsplan og hvilke aktiviteter de skal gjøre i løpet av året. Klubbrådgiverne er frivillige voksne som hjelper og gir råd til klubbens styre og medlemmer.

Medlemmene gjennomfører et prosjekt i løpet av et år, enten alene eller i fellesskap med andre. Her lærer de seg å planlegge, lage avtaler, budsjettere, gjennomføre, evaluere, lage regnskap og å lage utstilling av prosjektet.

Prosjektene stilles ut på klubbens høstfest. Her blir de vurdert og medlemmene får påskjønnelser i form av aldersbestemte merker. Etter å ha fullført 7 år med godkjente 4H-prosjekt, vil medlemmet fra det året det fyller 12 år motta en bronsestatuett (plakett) og et vitnemål med oversikt over alle gjennomførte prosjekter og styreverv.

Utspring i USA

4H startet med utspring i jordbruksklubber i USA på begynnelsen av 1900-tallet, og utviklet seg til å bli en verdensomspennende barne- og ungdomsorganisasjon. I Norge så 4H dagens lys i 1936.

– Kjennetegnet på prosjektet er en videreføring av jordbruksprosjektet i USA. I Hedmark har 4H alltid stått sterkt og gjør det fortsatt. Det er fordi det er viktig med bygde- og grendeutvalg. Mange steder i fylket er 4H også det eneste møtestedet for ungdom. I motsetning til elitepreget i idrett og musikk er det en lav terskel. Den eneste du kjemper og konkurrerer mot er deg selv.

Det sa leder Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag, som hadde æren av å dele ut plakettene.

Takket foreldrene

Kristin Sween fra Furua 4H i Furnes la på vegne av plakettmottakerne ikke skjul på at det har vært mange slitsomme klubbkvelder med prosjekter i forkant av høstfesten.

– Det er ikke mange 15-åringer som skal lage budsjett, referat og innkalle til møter. Men det kan en i 4H, sa hun og takket samtidig foreldrene for deres tålmodighet, hjelp og støtte.

Også fylkesstyrets representant Arne Ingvar Dobloug gratulerte plakettmottakerne, før Eystein Magnus Vingill i Alumnklubben HOMLA slapp til med en hilsen fra klubben for tidligere 4H ère.

– Den morsomme tiden har bare så vidt begynt. Nå har dere muligheten til å bli Alumner og kan fortsette med det morsomme i 4H, uten stresset med oppgavene. Som Alumner kan du være med på både landsleir og Nordisk landsleir, i tillegg til egne arrangementer for Alumner. Muligheten åpner seg også for å reise som IFYE. Da kan du besøke andre land som USA, Sveits, Nord-Irland, Taiwan og Costa Rica og bo hos en 4H-familie i opptil tre måneder, sa han.

Artikkeltags