Det skriver NHO Innlandet selv i en pressemelding.

En undersøkelse blant NHO Innlandets medlemsbedrifter der 253 svarte viser at 61 prosent dropper årets julebord, 19 prosent opprettholder tradisjonen og 13 prosent er usikre. Særlig bransjer som har slitt under korona er overrepresentert blant de som ikke vil arrangere julebord.

I Reiseliv, service og handel og Industri sier færrest at de skal ha julebord.

Anbefaler å arrangere julebord

– Vi i NHO vil anbefale våre medlemsbedrifter å arrangere et juletreff/julesammenkomst i mindre grupper hvis de har mulighet til det og da selvsagt med fokus på smittevernreglene. Både fordi det kan være viktig for de ansatte å møtes fysisk etter en periode hvor mange har sittet lenge på hjemmekontor og fordi det er viktig for en hardt rammet restaurant- og reiselivsnæring.

– Det er klart at bedriftseierne må ta hensyn til smittevernreglene i sin region eller by, men samtidig er det mulig å samles i mindre grupper hvor det er lettere å sikre avstand, sier Kristiansen.

Følg statsministerens oppfordring

– Som Erna Solberg understreker er det fullt mulig å arrangere julebord for de ansatte innenfor trygge smittevernsrammer. Restaurantene tar smittevern på alvor, og har gode rutiner på plass som skal sikre en trygg julebordsfeiring, sier Kristiansen.

– I år er det likevel viktig at bedriftene tenker nytt, og legger opp til julebord i mindre grupper. En julelunsj istedenfor en stor middag kan være et godt alternativ, eller en enkel middag med for eksempel et kulturelt innslag eller annen underholdning (for eksempel leie inn artister eller komikere, konkurranser mellom bordene, taler). Tenk over alkoholtilgjengeligheten. Gjør en vurdering av antall enheter per person på forhånd, avslutter han.

Tilpasset smitteveileder for julebordsesongen

NHO Reiseliv var tidlig ute med å lage en veileder for smittevern, i samarbeid med helsemyndighetene, tilpasset alle bransjene i reiselivet - inkludert restauranter, HER.

PS! Finansministeren og Skattedirektoratet har bekreftet at alternative julebordmodeller, der mindre puljer av ansatte møtes og spiser på bedriftens regning, kan regnes som fellesarrangementer som er unntatt skatteplikten. I tillegg kan en bedrift for eksempel gi et gavekort til en ansatt for å gå ut og spise på en restaurant, som da regnes som en gave og unntas fra skatteplikt opp mot 2000 kroner årlig.