(Gudbrandsdølen Dagningen) Dette er et tilbud for alle påmeldte.

Sist helg var daglig leder i Birken AS, Eirik Torbjørnsen, i Oslo og Holmenkollen for å signere avtalen. Den går ut på at de to langrennsstjernene, gjennom selskapet SkiX AS, skal trene og inspirere påmeldte birkebeinere til å bli enda bedre forberedt til det arrangøren tror og håper blir et minst like normalt og kanskje enda større og morsommere massearrangement enn før pandemien.

Både i fjor og i år ble tradisjonsrike Birkebeinerrennet i midten av mars avlyst. Med gradvis gjenåpning regner Torbjørnsen med at avlysing eller unntaksrenn ikke kommer til å bli utfallet for tredje år på rad når det kommer til 2022.

Gratistilbud for påmeldte

– Gjennom «Min side» på nettsiden vår kan alle som melder seg på rennet, delta gratis i treningsøktene som Sundby og Bjørgen legger opp. Der vil de lære mer om langrennsteknikk, utholdenhetstrening, styrketrening, utstyr og konkurranseforberedelser. I tillegg kommer de to skistjernene til å dele av sine erfaringer.

Ifølge Torbjørnsen blir noen økter direktesendt ved at birkebeinerne følger dem interaktivt. Andre økter blir liggende ute som opptak og kan følges når den enkelte deltaker har tid og anledning.

Hvor mye avtalen koster Birken AS, vil han ikke ut med. Heller ikke om beløpet er femsifret, sekssifret eller sjusifret.

– Ta Birken tilbake

– Hvorfor har dere gjort denne avtalen, som neppe er gratis?

– For å ta Birken tilbake og ut av pandemien. Ambisjonen vår er at avtalen skal betale seg i form av mer ski- og treningsglede, økt interesse for rennet og flere påmeldte. Samtidig ønsker vi å hjelpe deltakerne til å nå sine mål og gjennom alt dette styrke Birken som merkevare.

– Sikker på at å hyre inn to kjente ansikter ikke er et økonomisk sjansespill?

– Det er heller et grep for på styrke Birken.

– Hvor mange må dere i så fall ha til start for at det skal bli butikk?

– Avtalen ble enstemmig godkjent av styret og er ikke så kostbar at den truer med å velte arrangementet. Den er først og fremst en investering i arrangementet og de mange deltakerne. I 2019 hadde vi 9.000 påmeldte til rennet. Jeg tror og håper vi får minst like mange til start i mars 2022. Rennet utgjør halvparten av inntektene våre.

Overskudd under pandemien

Ifølge Torbjørnsen ga 2020-regnskapet til Birken AS 200.000 kroner i overskudd sjøl uten et eneste birkebeinerarrangement. Koronakompensasjon fra myndighetene og budsjettnedskjæringer i egne rekker hindret dundrende underskudd.

– Gjennom pandemien har mange idretter opplevd nedgang i medlemstall og deltakelse. Vil folk komme tilbake til birkebeinerarrangementene i kjølvannet av korona?

– Det er jeg sikker på. Interessen er stor for å samles igjen. Allerede er 4.000 påmeldt til rittet i slutten av august. Vi har lov å arrangere med inntil 5.000. Til Birkebeinerløpet i september er det så langt påmeldt 3.500. Alt tyder på at birkebeinerne har lyst til å møtes igjen.

Slik eies selskapene

Selskapet SkiX AS, som Sundby og Bjørgen selger treningstjenestene sine og trenerkompetansen sin gjennom, eies av Holmenkollen Treningslab AS (71 prosent), Iriz AS (19 prosent), Skaup Holding AS (3,4 prosent), Peder Stadaas (3,3 prosent) og Svaen AS (3,3 prosent). Styreleder i selskapet er Joakim Levorsen.

Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundsbys lillebror, Sondre Sundby, er gjennom Treningslab AS indirekte inne som medeiere med 14,1 prosent hver.

Birken AS eies av Rena idrettslag (50 prosent), Lillehammer Skiklub (25 prosent) og Lillehammer Cykleklubb (25 prosent).