Derfor sykler 10.000 Birken

Folkeliv: Deltakerne påpeker at folkelivet langs løypa i sykkelverden er en viktig årsak til at de deltar i rittet. Foto: Geir Olsen, Birken

Folkeliv: Deltakerne påpeker at folkelivet langs løypa i sykkelverden er en viktig årsak til at de deltar i rittet. Foto: Geir Olsen, Birken

Artikkelen er over 1 år gammel

I helga inntar syklistene Birken og Ringsakfjellet igjen. 10.000 deltakere setter seg på sykkelen i forbindelse med en av rittets konkurranser i helga.

DEL

Sykkel: Dette er for mange syklister årets høydepunkt og det er fortsatt den store sykkelfesten i Norge.

– Deltakerne peker på to årsaker som gjør at de synes det er både artig og bra å sykle Birken. Det ene er at det er årets treningsmål og det andre er det folkelivet langs løypa som preger Birken, forteller informasjonsansvarlig Randi Bolstad i Birken.

Skape liv og røre

Hun oppfordrer de som kan å ta seg turen å heie fram syklistene.

– Ja, når både hytteeiere og andre tar seg turen ut til løypa for å heie fram syklistene så er det de som sørger for at dette blir så bra, sier hun.

Arrangørene melder også at det er musikk, trubadurer, ulike lag og foreninger som bidrar med liv og røre undervegs. På Bjønnåsen har velforeninga både tilbud servering, underholdning og oppvartning av syklistene.

– Vi plasserer også ut halmbunter langs løypa som publikum kan sitte på, sier hun.

10.000 deltakere

Birkebeinerrittet er det store, samtidig er det fem ulike sykkelritt som arrangeres i forbindelse med Birken i helga. Lørdag arrangeres Birkebeinerrittet (86 kilometer) og Halvbirken (41 kilometer), i tillegg til UltraBirken (112 km). Ungdomsbirken (7,5 og 9,5 kilometer arrangeres søndag), mens BarneBirken arrangeres fredag på Rena og søndag på Lillehammer.

– Totalt er det snakk om rundt 10.000 syklister, sier Bolstad.

Det fordelere seg på rundt 8.000 som sykler birkeinerritter. 500 som sykler Ultrabirken og 500 på halvbirken. og rundt 2000 i barne- og Ungdomsbirken.

– Det er en liten økning fra i fjor. Mange melder seg på siste uka. Dette er jo litt væravhengig sier Randi Bolstad.

Det er meldt bra vær i helga.

Artikkeltags