Opp mot 500 nye boliger

Lykseth: Bygging av 40 boenheter der hestene en gang beitet, kommer kanskje i gang til høsten. Nydalsenga skimtes bak trærne til venstre i bildet.alle foto: ole johan storsve

Lykseth: Bygging av 40 boenheter der hestene en gang beitet, kommer kanskje i gang til høsten. Nydalsenga skimtes bak trærne til venstre i bildet.alle foto: ole johan storsve

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kommunen, grunneiere og private utbyggere er med i racet om å bygge ut nye boligområder i Furnes. Kval, Jessnes, Nydal og Kylstad kan stå foran omfattende utbygginger.

DEL

Etableringen av IKEA i søndre del av kommunen står sentralt når utbyggingen nå skyter fart.

Flere av planene er fra før møbelgiganten annonserte sin etablering i Nydal, men grunneiere og initiativtakere opplever nå at kommunen er langt mer positive til forslag.

Les mer: Nydalsenga fortettes?

– Etableringen av IKEA har helt klart mye å si. Det skyter fart på bolig- og næringsutbyggingen i området, sier Anne Gunn Kittelsrud, plansjef i Ringsaker kommune.

Hun erkjenner at Furnes nå er et satsingsområde. Det vil som kjent komme en handelspark for plasskrevende varer vis-à-vis IKEA. Behovet for boliger anses derfor som stort.

Kommunen utvikler Kval

Kommunen har selv ervervet et område på rundt 70 mål øst for dagens bebyggelse på Kvalfeltet. Skogteigen ble kjøpt fra tidligere grunneier Svend Erik Aschenberg, som selv har jobbet med å realisere planene i tjue år.

– Kommunen pleier å ha noen prosjekter for å sikre boligutbygging. Vi har også et ansvar for å sikre variert bebyggelse, forklarer Kittelsrud.

På Kval ser kommunen for seg å tilby tomter for utbygging av eneboliger, men Kittelsrud understreker at det ennå er tidlig i prosessen her.

– Kjøpet er i mål, men det er ikke startet noen planprosess enda. Dette er foreløpige tanker for utvikling av området.

Jessnes blir større

På Jessnes fortsetter også boligbyggingen. Blant annet er det lagt til rette for en utvidelse av boligfeltet Lille Jessnes. 48 mål inkludert det som i dag er Hullemanstallen er regulert og godkjent til boligformål.

Også området som huset den nå revne mølla på Jessnes, er klarert for boligutbygging. Men Kittelsrud understreker at planene på Jessnes til dels er avhengig av hvor jernbanen vil ende opp.

– Rundt Hullemanstallen er det gitt klarsignal fra jernbaneverket. Men områdene lenger opp er det foreløpig restriksjoner på, sier hun.

Lykseth til høsten?

Prosjektet som er nærmest byggestart, er Lykseth i Nydal, et steinkast unna Nydalsenga. Her stikkes kanskje spaden i jorda allerede til høsten. Arealet er på ti mål, og det er planlagt rundt 40 boenheter og leiligheter, der det tidligere var innhegninger for hester.

Les også: – Romslige tomter

På Lefsetorget på Jessnes, en kilometer nedenfor Kirkenær skole, er et område på 3,5 mål godkjent til boligformål lagt ut for salg. Grunneier John Øyvind Kolbu håper noen snart biter på.

– Jeg forventer og tror at tomta snart blir solgt, sier Kolbu.

 

Artikkeltags