(Siste)

Et nytt baderom er en stor investering som skal holde seg tett og stilig i mange år. Før du setter i gang, er det mange avgjørelser som skal tas. Materialer, farger, utforming og hvem som skal gjøre jobben er noe du må ta stilling til. Her er en liste med åtte nyttige tips for deg som går med baderomstanker.

1. Bruk håndverker og følg våtromsnormen:

Et nytt bad koster mye penger og skal holde i flere tiår. Derfor blir det å investere i en kyndig håndverker og å følge våtromsnormen en liten investering over tid, skriver ifi.no.

Ved å bruke en sertifisert håndverker som utfører arbeidene i henhold til våtromsnormen, med egenkontroller og riktig utførelse, kan du være så trygg som det går an å bli på at badet blir trygt og godt i mange år. Finn en sertifisert håndverker på FFV.no eller hos MLF.no. Ta inn anbud fra flere bedrifter og sjekk referanser før du skriver kontrakten. Standardkontrakter kan lastes ned fra nett.

2. Velg riktig overflate:

Fliser er det vanligste å bruke på vegger og gulv, og er både holdbart og stilig. Designmulighetene er store, og fliser finnes i mange formater og størrelser.

Også andre materialer er blitt populære. Hvilket du velger bør avgjøres av dine ønsker og krav til våtrommet.

Våtromsvinyl for vegg og gulv er et potte tett materiale som er kjapt å montere. Det finnes i flere farger og design, og spesielle gulvbelegg som er ekstra sklihemmende.

Våtromspaneler gir raskt og enkelt en vanntett vegg, og kan kombineres med både fliser og belegg på gulvet. Malte vegger på badet er uproblematisk også i våtsonen, all den tid man bruker et komplett malingsystem for våtrom som utføres riktig.

Våtromssystem består av alt fra sparkel og lim til underlagsduk og maling. Våtromstapet er et annet alternativ, som gir deg muligheten til å vise fram din personlighet på badet. Det er en ekstra solid variant av vinyltapet, som er utviklet spesielt for bruk på bad, toalett og vaskerom.

3. Smart planlegging gir rom for luksus:

Også et lite bad kan romme mye luksus. God planlegging, kunnskap om tilgjengelige produkter, samt mulighet og evne til å se nye løsninger er noe som en interiørkonsulent kan bidra med. Lei gjerne inn en ekspert på å utforme badet.

Det koster noen kroner ekstra, men kan være verdt det og gi besparinger i andre enden.

4. Sats på kvalitet:

Uansett hvilke materialer du velger er god kvalitet på både montering og produkter viktig for et langsiktig holdbart bad.

Forskjellen mellom for eksempel fliser av god og mindre god kvalitet kan virke små i butikken, men bli svært merkbare etter montering. De europanormer som regulerer flisenes kvalitet, slik som vannopptak, konveksitet og skjevhet, er forholdsvis sjenerøse, sett fra nordiske forhold.

En kvalitetsleverandør holder seg langt innenfor disse grensene, noe som gjør at flisleggeren ikke trenger å bruke tid på å prøve seg fram til hvilke fliser fra pakkene som passer best inntil hverandre. Skjevheter og ujevnheter i glasuren kan også bli et estetisk problem.

5. Bruk lister som tåler vann:

Treverk og våtrom er sjelden en veldig god kombinasjon. Vil du ha gulv- og taklister eller omramminger rundt vinduer og dører, er derfor lister som tåler vann en god investering.

6. Heng opp knagger trygt:

Membranen bak overflaten i våtrommet skal sikre at fukten ikke trenger inn i konstruksjonen. Når vi så henger opp speil, knagger og hyller, borer vi gjerne hull i veggen, setter inn en plugg og skrue. Noen av oss husker å putte silikon i hullet først. Men en annen måte er å bruke lim for å montere gjenstander på badet. Limet holder også tunge ting på plass, uten å perforere fuktsperren.

Saken fortsetter under bildet.

7. Sett farge på taket:

Tør du ikke velge de sprekeste fargene på vegger og gulv, er taket en flott flate som kan bringe litt farge inn i baderommet. Det gir dessuten en helt spesiell wow-effekt med farge i taket!

Taket regnes ikke som våtsone, og kan males i hvilken farge du ønsker med en maling som passer underlaget.

8. Skap spa-følelse:

Vegghengt doskål med gjemt sisterne gjør det enkelt å holde badet rent. Her er det ikke behov for å krabbe rundt gulvet for å tørke, mopp på moppskaft gjør gulvet rent i en fei. Dessuten finnes toalettene med en masse ekstrafunksjoner som gir luksus og velvære, som dusjrengjøring, føntørk og luktavtrekk. (ANB)