45-åringen flyttet hjemmefra som 16-åring og siden har han fulgt drømmen om å bli musiker. Han er bosatt i Berlin og som musiker har han levert hundrevis av konserter de siste årene. Lørdag stilte han med Karl Ivar Refseth Trio, som foruten ham selv består av Matthias Pichler på kontrabass og Christian Weidner på saksofon. To musikere fra Tyskland og Østerrike som Refseth plasserer på øverste hylle. Det er nok publikum som tok turen til Brøttum kirke enig i.

Som nevnt har mange sett Refseth med "Stomp" hvor han lærer barn å unge å spille på ulike redskaper og setter sammen store grupper til å gjennomføre konserter. I det konseptet er det mye rytmer, «bråk» og moro som fenger barn og unge:

Karl Ivar Refseth skapte liv sammen med skoleelever fra Moelv.

I Brøttum kirke var det musikeren Refseth som sammen med sin trio viste fram sin musikalitet i mer rolige rammer. De tre er kjent med kirka fra før. De har spilt inn plate her, og har også holdt konsert her tidligere.

Kom hjem

Refseth legger ikke skjul på at det er stas å spille hjemme.

– Det er spesielt. Det er noe helt eget. Å få ta med seg noe til hjembygda. Jeg har spilt konserter her tidligere, og det er fint å gi tilbake. Å spille her sammen med Christian og Matthias, som er kremen av medmusikere, er helt spesielt, forklarer 45-åringen.

Han har ordene sine i behold. Tonene fra trioen løper lett framover. Det virker så uanstrengt og stødig når de drar publikum inn i sin musikalske verden. Instrumentene håndteres med største selvfølgelighet samtidig som de bringer fram toner du sjelden hører i denne musikken. Det er både samstemt og finstemt i varierte lydlandskaper. Med flotte Brøttum kirke som kulisser er det svært lite å utsette på stemningen.

Refseth spiller selv på vibrafon. Han ønsker musikken skal være sjangerfri, men det er nok rett å si at det mulig å kjenne igjen klassisk musikk og jazz i det trioen leverer.

Publikum syntes det hele var svært vakkert og stemningsfullt.

Musikalsk reise

Refseth tok også publikum med på sin musikalske reise fra han flyttet hjemmefra som 16-åring. Sine musikalske møter og inspirasjoner. Hva som har formet han, og samtidig er han hele tiden takknemlig over å komme fra musikkbygda Brøttum. Der fikk han interessen for det som etter hvert har blitt hans levebrød. Da han tok valget om å bli musiker på videregående brukte han seks-sju år hvor han gikk all-in for å bli musiker.

– Det var opp klokka fem om morran for å øve. Jeg hadde skylapper på, forteller han om årene hvor han la grunnlaget. Han tjener til livets opphold som musiker, men har samtidig flere bein å stå på. De nevnte Stomp-seminarene og rådgivende virksomhet inngår i arbeidstiden han. .

I mange år har han reist rundt og holdt konserter i Tyskland og landene rundt.

– Ja, det er mulig å reise mye rundt og spille konserter, men med familie så er ikke det aktuelt. Jeg har holdt meg til 10 dager i snitt hver måned.

Har fulgt drømmen sin

Foran publikum, som også inkluderte familie og venner, uttrykte han flere ganger glede over å være på Brøttum. Foreldrene hans var også på plass.

– Vi er stolte. Det er veldig stas å komme hit og høre han spille i kirka. Han har til de grader fulgt drømmen sin. Det er ingen dans på roser. Det er hardt arbeid, men det er dette han vil og det er utrolig artig at han tør å fly, sier moren Randi Sætherstuen.

Refseth sjøl har en liten drøm om å skape mer i hjembygda.

– Det hadde vært artig og fått til noe som kunne brakt gode musikere hit og gitt publikum her gode musikalske opplevelser. Kanskje det også kan gi litt overskudd som kan bidra med litt til nye talenter eller ildsjeler som kan inspireres ytterligere. Vi får se. Det hadde vært moro og fått til.

Om tre uker komme Refseth tilbake til Brøttum. Da skal han akkompagnere når hans søster holder foredraget "Naturen som lykkepille". Søsteren har vært omtalt flere ganger og kom tidligere i år uten boken «Psykolog med sovepose» som ble en bestselger.