Lesing er beste medisin for Petra (107)

Gjensidig glede: Maria Sunndal leser for Petra Høgetveit. Biblioteksjef Mette Westgaard i bakgrunnen. Foto: jeanette Sandbæk Håland

Gjensidig glede: Maria Sunndal leser for Petra Høgetveit. Biblioteksjef Mette Westgaard i bakgrunnen. Foto: jeanette Sandbæk Håland Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hver mandag kommer Maria Sunndal på besøk til 107 år gamle Petra Høgetveit for å lese bøker. – Jeg gleder meg hver gang, sier Høgetveit.

DEL

Nå er det Edvard Hoems «Slåttekar i himmelen» leseombud Maria Sunndal leser for henne.

– Petra er så klar i hodet at hun ikke har problemer med å henge med på en roman. Det er imponerende, sier Sunndal.

Hun har vært Høgetveits lesevenn i nærmere fire år.

– Tidligere leste jeg mye sjøl, men synet har blitt for dårlig de siste årene. Derfor er det veldig fint å få besøk av noen som kan lese for meg. Jeg gleder meg til hver gang, sier 107-åringen.

20 frivillige

Ringsaker bibliotek er et «Bok-til-alle-bibliotek» som har knyttet til seg 20 frivillige som leser høyt hos privatpersoner og på institusjoner. De leser for eldre, svaksynte, mennesker med utviklingshemming eller demens eller andre som trenger å høre en vennlig stemme i hverdagen.

– Vi tar gjerne imot flere, det er bare å melde seg dersom man er interessert. Vil man bli lest for kan man også gi oss beskjed, så prøver vi å finne et leseombud, sier biblioteksjef Mette Westgaard.

– Alle liker å bli fortalt en god historie. Her skaper vi også verdifulle møter mellom mennesker.

Biblioteket er med på å gi råd om hvilke bøker som skal leses.

– Det er ikke alle som klarer å huske handlingen i en roman fra gang til gang, derfor bruker vi ofte små stykker slik at man får en avslutning mellom hver gang. Vi ser at dette er et tilbud som blir satt stor pris på, sier Westgaard.

Forventninger

Besøket fra leseombudet kan være med på å skape forventninger i den mørke tiden av året, som vi snart går inn i.

– Hver mandag formiddag i vinterhalvåret er jeg hos Petra og leser. Det skal egentlig være en time, men blir ofte to. Vi har det så hyggelig sammen, og jeg synes det er spennende å høre på det hun har å fortelle også, sier Sunndal.

Hun begynte som leseombud fordi hun ville ha noe meningsfullt å fylle pensjonisthverdagen med.

– Det har jeg absolutt fått, sier hun.

Artikkeltags