Gå til sidens hovedinnhold

Skal gå Birken på natoplank

Artikkelen er over 6 år gammel

Lørdag skal Vemund Wik (18) og Helene Mørkved Glorud (19) gå Birken på militære treski fra forrige århundre.

Vemund Wik og Helene Mørkved Glorud fra Brumunddal forteller at å gå Birken på natoplank i utgangspunktet er et privat stunt, men begge er med i heimevernsungdommen HV-05, altså Hedmark/Oppland. Dermed gir antrekk og utstyr seg sjøl: Det må bli grønn uniform og kvite treski.

– Det er strengt tatt resultatet av en utfordring under nyttårsfeiringa, innrømmer Vemund Wik.

I øyeblikkets iver var et flere i troppen som ville være med, men jo nærmere de kom Birken ble det pussig nok stadig færre som hadde anledning. – Alle gutta trakk seg. Bare Helene er tøff nok, ler Vemund.

– Vi skal gjennomføre, uansett hvor trått og tungt det går, sier Helene bestemt.

Les også: Birken-debuterte med seier

Bra grunnlag

Begge starter fra Rena kl. 9.50 og har ambisjoner om å komme til Lillehammer før det blir mørkt. Vemund skal gå Birken for første gang. Helene skal også gå det store Birkebeinerrennet for første gang, men hun har deltatt på UngdomsBirken og Stafettbirken tidligere.

Hun har også løpt Birkebeinerløpet tre ganger. Kondisjonen er neppe noe problem.

– Vi har bra generellet treningsgrunnlag, og lar har ganske mange mil på natoplanlk siden nyttår. Vi har trent på disse skia tre kvelder i uka, ganske lange turer.

– Hvem er det som har produsert skiene?

– Det er vi usikre på, men fenriken vår påstår at de kom med Marshall-hjelpen etter andre verdenskrig, hehe.

Ferdig smurt

– Ei moderne langrennsski veier ikke stort mer enn tannbørsten, hvor mye veier plankene dine, Vemund? – Det kjennes ut som om de veier to kilo hver.

– Hva skal dere smøre med, Helene?

– Vi har smurt ferdig for lenge siden. Impregnert sålen med tjære og lagt på voks. Ved behov så smører vi om for å få bedre feste eller bli kvitt is og klabber, sier hun.

– De glir overraskende bra på vanlig vinterføre og på skarpt vårføre slik vi har på Veldre sag her i dag, mener Vemund.

– Men vi har også testet skiene på ordentlig klabbeføre, sier Helene.

– På det meste hadde vi 20 cm klabber under skia. Vi håper på normalt føre over fjellet. Men både ski og bindinger er for brede til at de passer ned langrennsspor, så vi må nok slepe oss fram siden av sporet...
 

Bindingene er solide som en snøplog og nesten like breie. De er regulerbare og kan med litt møye tilpasses flere slags fottøy. Stavene er også av et slag som tåler en støyt, i motsetning til de råtne spaghetti-stavene som Bjørgen & Co fyker rundt med.

Når Forsvaret hevder at heimevernsungdommen ikke er oppsatt med våpen, ser man tydeligvis bort fra stavene. De er tjukke som staur, tunge som klubber og spisse som spyd. Birkebeinerne Torstein Skjevla og Skervald Skrukka hadde antakelig hengt fra seg bylten med kongsemnet på ei grein, spyttet i nevene og gått rett i strupen på baglerne om de hadde vært oppsatt med skistaver fra HV-05.

Brukes til alt

Til feltbruk er moderne racingski akkurat like udugelige som skøyter. Men natoplank kan brukes til det meste, sjøl om det finnes sivile jakt- og fjellski av kunststoff som er bedre nesten alle områder. Treskiene er i det minste robuste, og hvis de brekker, så brekker de vanligvis i tuppen. Da kan de fikses med enkle midler, sjøl om skia blir litt kortere under prosessen. Ski av kunststoff har en lei tendens til å brekke under midten, og da er løpet kjørt.

– Ved behov kan vi lage skikjelke av plankene, eller træ et snøre gjennom hullet i skituppene og dra dem etter oss i kamp og brattlende. Eller grave oss ned under ei skjørtegran og bruke dem som bålved, flirer de grønnkledde.