Kari hadde 114 pasienter på tre dager

Perspektiv: Kari Muhlbradt fra Brumunddal med en av 144 pasienter hun har hatt i løpet av tre dager. – Dette gir perspektiver til livet og gjør det rikere, sier radiografen fra Brumunddal.Foto: Privat

Perspektiv: Kari Muhlbradt fra Brumunddal med en av 144 pasienter hun har hatt i løpet av tre dager. – Dette gir perspektiver til livet og gjør det rikere, sier radiografen fra Brumunddal.Foto: Privat

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

For en uke siden reiste radiograf Kari Muhlbradt til Nepal for å hjelpe skadde mennesker i ett av de hardest rammede områdene etter jordskjelvet.

DEL

Kvinnen, som opprinnelig er fra Brumunddal, befinner seg nå i byen Chatura, øst for Katmandu.

– Dette er ett av de verst rammede områdene, så det var vanskelig å komme seg hit. De fleste husene har rast sammen, og folk bor i telt eller under presenninger.

Det lokale sykehuset er for farlig å være i, så pasientene sendes til feltsykehuset som er satt opp av Røde Kors, som Muhlbradt har vært aktiv i siden hun var 15 år gammel.

Mange skadde

Det er mange som har blitt klemt av steiner og begravd under husene sine, så det er mange bruddskader.

– De kommer gående med bekken- og beinbrudd uten å klage. Mandag 4. mai hadde vi de første polikliniske pasientene. Onsdag åpnet jeg røntgen, og i løpet av tre dager har jeg hatt 114 pasienter.

Røntgenmaskinen er enkel, og bildene framkalles i mørkerom.

– Temperaturen er på rundt 30 grader, så svetten siler i en travel hverdag, men dette er meningsfullt arbeid for meg. Det føles godt å kunne hjelpe mennesker i nød.

Sterke inntrykk

Muhlbradt utdannet seg til Røde Kors-delegat i 2012. I november/desember 2013 var hun i Filippinene etter tyfonen der, og i juni dro hun til den syriske flyktningleiren Azraq i Jordan.

– Som delegat er man forberedt på å møte lidelser og mennesker i nød. Likevel kan man aldri være helt forberedt. Enhver katastrofe er forskjellig. Det samme er menneskene.

Til daglig jobber Muhlbradt ved bildediagnostisk avdeling på Sykehuset Innlandet Hamar.

– Jeg kommer tilbake til Norge 7. juni. Jeg bor i landlige omgivelser på Ingeberg og ser fram til å samle krefter hjemme. Kontrastene er store til de lidelsene vi opplever her. Det gir perspektiver som gjør livet rikere.
 

Artikkeltags