Gå til sidens hovedinnhold

Civita og Agenda

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For oss litt «opp i åra» er det ikke alltid så lett å følge med i alt, utvikling kan gå så fort. Nå var det disse tankesmiene eller «Tenketankene» som de også kaller seg, som jeg ville vite litt mer om.

Når det har vært vanskelig for politikere å bli enige om en sak, eller om de vil ha en sak bedre belyst, blir det ofte opprettet et «utvalg» som skal gi bedre opplysning om denne saken. Som eksempel kan vi ta NOU 2019–26 som gjaldt rusreform «fra straff til hjelp».

I Ringsaker har vi saken om skolene i Nordre Ringsaker. Dette kan ta tid. Noen gang kunne en tro at et utvalg i saken var for ikke å gjøre noe, eller for å stikke kjepper i hjulene for politiske motstandere.

Tankesmiene ble vel opprettet for at opplysning til politikere kunne gå litt raskere. Kunnskap står sentralt i virksomheten. Det var Civita som kom først, ble opprettet i 2003, var inspirert fra andre land som eks. Sverige med sin «Timbro». Civita er vokst fram på høyresiden i norsk politikk.

På papiret skal tankesmiene være politisk uavhengig, men har jo sterke ideologiske bånd til bestemte partier og miljøer. Deltakerne må ha evne til å analysere, skrive og kommunisere. Både Civita og Agenda har et «Akademisk råd» med professorer og forskere fra norske universitet.

Civita har vært møteplass for Høyre, FrP, Venstre og KrF. Det er bedrifter, arbeidsgivere og privatpersoner som finansierer dette. Agenda og Manifest skal ha hjertet sitt på venstresiden i Norsk politikk, det var ønske i et avertissement. Agenda er eid av LO og milliardæren Trond Mohn. Manifest er finansiert av fagforeninger på lokalt og sentralt nivå, pluss private bidrag som kommer inn. Den kom i 2009. Agenda kom i 2014. Å få en sentralforvaltning med høy faglig ekspertise har vært viktig.

Så får vi håpe at de kan formidle gode ideer og kunnskap til våre politikere og også oss andre. Det er særlig uttalelser fra lederen for Civita jeg ofte ser i avisa, synes jeg. Dessuten vil de være med å bidra til samfunnsanalyse og styrke det offentlige ordskiftet som spesielt Agenda og Manifest angir som viktig. Manifest beskriver seg selv som «et senter for samfunnsanalyse».