Når Dala nå er klare for en ny sesong er det med meritterte navn i lederrollene. Tore Fossum og Jarl-Andre Storbæk vet at de har tatt på seg en skikkelig utfordring når de nå skal prøve å snu ei skute som både resultatmessig og interessemessig har hatt feil kurs de siste sesongene.

Og verktøykassa de har til disposisjon er ikke på noen måte den best utstyrte i klassa.

Se Dalas serieåpning mot Hønefoss førstkommende mandag direkte på ringsaker-blad.no.

Lite nytt

For hva spillermateriell angår er det, nærmest tradisjonen tro, lite å melde om når en ny sesong opprinner. Patrick Bergmann er kommet til for å styrke det defensive og midtbanespilleren Martin Snildal Nygård signerte nylig, men ved inngangen av sesongen ser Dala i utgangspunktet klart svekket ut.

Med Preben Finstad og Andreas Hippe Fagerengs exit er det forsvunnet en klar matchvinner i begge ender av banen og basert på fjorårssesongen kan det virke kritisk. I tillegg har Jonas Jensbak Nysæter, som spilte samtlige kamper i fjor, signert for Nordstrand i Oslo.

En skadefri og toppmotivert Joachim Svendsberget er absolutt kapabel til å være matchavgjørende, men har en skadehistorikk som er betenkelig. Bak ham er det riktignok talentfulle keepere, men helt uten erfaring på dette nivået. Å gå inn i sesong med bare én keeper som beviselig holder nivå kan være totalt uproblematisk, men kan også rett og slett være forskjellen på trygg plass eller nedrykk.

Den samme problemstillingen kan også komme til syne i andre enden av banen, men på spissplassene vil det uansett kunne brukes spillere som har vist seg som pålitelige leverandører av målpoeng. Både Markus Haave Andersen og Eivind Strand Osmo har sett komfortable ut i spissrollen i 3-5-2, men begge har en litt lurvete CV når det gjelder skader. Her kan også Jørgen Holmlund og Mikkel Gran Frankmo være gode alternativer, i tillegg til at flere målfarlige juniorspillere banker på døra.

Tippes i bunnen

At Dala generelt skal få litt å jobbe med denne sesongen er i hvert fall noe Norsk Tipping er overbevist om. De har satt oddsen for at Dala vinner serien til 150,00. Det er tre andre lag som er gitt samme odds, og dette er den høyeste oddsen som er satt, så i realiteten er Dala tippet helt i bunnen av tabellen. En av lagets bærebjelker, Joachim Svendsberget, tror det står litt bedre til enn det.

– Jeg både håper og tror at vi skal bite ganske greit fra oss, så noe bunnlag tror jeg ikke vi nødvendigvis kommer til å være. Jeg synes at laget har vist god progresjon, og fremstår tryggere og med gradvis større forståelse for hvordan vi skal opptre som lag. Samtidig er det alltids noe å ta tak i for å få spillet som vi trener på og prater om til å sitte, men i løpet av vinteren har vi sett det oftere og oftere, sier Svendsberget, som akkompagneres av Dala-veteran Anders Ludvigsen:

– At vi er tippa i bunnen henger nok litt sammen med fjoråret og at vi i tillegg har mista Preben som bøtta inn mål på bestilling. Vi har ingen «stjerner» som får en god slant for å spille 3.divisjon som enkelte andre lag har, men vi må stå sammen som et godt kollektiv og ta ting derifra. Innsats, mot og tru må uansett ligge i bånn, sier han.

Om Norsk Tippings manglende tro på Dala sier trener Jarl-Andre Storbæk følgende:

– Det legger vi ikke så mye i. Det må de gjerne få lov til å mene. At vi ikke er noen oddsfavoritt gjør ikke noe for vår del.

–Være med i alle kamper

Spillergruppa i Dala har satt seg en målsetning som holdes internt. Storbæk er fornøyd med stegene spillerne har tatt, både individuelt og kollektivt i vinter.

– Vi har ei gruppe som er i utvikling, og som er interessert i å forbedre seg. Det er mange som vil noe, og det var litt derfor klubben tok kontakt med meg og Tore (Fossum). Vi har ikke hatt altfor mange økter sammen ennå, så vi er et lag i stadig bedring. Det er en veldig lojal og fin spillergruppe som ønsker å få til noe felles, sier Storbæk som også høster skryt i retur.

– De besitter masse erfaring og har tilført gruppa en ny glød som trengtes. Treningshverdagen vår har hevet seg med mange hakk og det ser ut som flere spillere er litt mer påskrudd nå enn før. De har tilført en tydelig spillestil og de vet akkurat hvordan de vil ha det. Med Tore og Jarl bak spakene så tror jeg at Dala kan komme seg et nivå oppover i systemet igjen, der man egentlig burde være, sier Dala-veteran Anders Ludvigsen.

Storbæk mener at Dala kommer til å se enda bedre ut utover sesongen og er tydelig på at de ikke skal være noen kasteball selv mot presumptivt langt bedre lag.

– Vi har et mål om å være med i kampen hver gang, sier han.

For at det skal bli en realitet kan ikke Dala til enhver tid ha flere spillere ute med skader slik det periodevis har vært i flere sesonger.

– Da vi begynte her skjønte vi at det var en skadeplaget gruppe. Da begynte vi å kartlegge hvorfor det har vært sånn og har tatt grep deretter. Vi ser at det bærer frukter og i vinter har vi stort sett styrt unna de store skadene, sier Storbæk som røper at det kan være flere spillere på veg inn.

– Dette er noe vi jobber med og det ser ut til at det er litt bevegelse i saken, sier han.


Tøff start

Når Dala serieåpner i Norsk Tipping-ligaen andre påskedag kunne ikke motstanden vært av grøvre kaliber. For det er nemlig hardtsatsende Hønefoss som står på motsatt banehalvdel på Sveum.

Laget fra Ringerike har seriøse ambisjoner om å klatre i divisjonssystemet, og har hentet inn Gunnar Halle som hovedtrener. Vinterens kamper har vist at laget holder høy klasse sjøl om generalprøven mot Follo, hvor de vant 2-1, ikke var voldsomt imponerende. Der scoret Omar Fonstad El Ghaouti begge målene, og her skal nok Dala få noe å bryne seg på i premieren.

– For dem er det bare en ting som gjelder, og det er opprykk. De har presset på seg i hver kamp. Her møter vi et et solid kollektiv og et bra sammensatt mannskap. Vi trenger all den hjelp vi kan få fra publikum i dette oppgjøret og jeg håper jeg får se det store engasjementet som Sveum-publikumet er kjent for, sier Storbæk.

Men Hønefoss skal ikke få spasere seg til opprykk. Også Elverum har skumle planer. De har beholdt Magnus Solum og Jan Inge Lynnum i tillegg til å ha hentet Nelson De Jesus Correira som ble toppscorer i avdelingen i fjor. En latvisk landslagsspiller har også signert, så det er liten tvil om at Elverum og Hønefoss pr. dags dato opererer i et annet univers enn både Dala og de fleste andre i avdelingen. I toppen kan de få besøk av Eidsvold Turn som også ser solide ut. Det er for øvrig hele fem rekruttlag Dala skal opp mot og disse skal nok alle, trolig med unntak av Molde 2, være fornøyde med å berge plassen.

Se Dalas serieåpning mot Hønefoss førstkommende mandag direkte på ringsaker-blad.no.