Gå til sidens hovedinnhold

De blågrønne algene i Mjøsa er ikke giftige

Artikkelen er over 2 år gammel

De blågrønne algene som til tider har forekommet i store mengder i Mjøsa den siste tiden, er ikke giftige.

Det var NRK som først meldte dette tirsdag morgen.

Fungerende rådmann Alf Thomassen i Ringsaker kommune bekrefter det samme til Ringsaker Blad tirsdag.

– Vi har akkurat mottatt svaret fra NIVA, og de rapporterer at algene ikke er giftige, men det blir fortsatt anbefalt at man ikke bader der det er mye alger, sier Thomassen.

Årsaken til at det ikke blir anbefalt å bade der det er store forekomster av alger, skyldes at det kan framkalle allergiske reaksjoner å bade i vann med stor oppblomstring.

Hele svaret fra NIVA kan du lese her:

Mjøsa har de seineste dagene fått en grønn farge flere steder. Dette skyldes oppblomstring av cyanobakterier (blågrønnalger). Den aktuelle arten er identifisert som Dolichospermum lemmermanni, som potensielt kan produsere giftstoffer (toksiner).

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har mandag 29. juli analysert de prøvene som har blitt sendt inn fra badeplasser i Mjøsa for tre typer av cyanotoksiner, microcystin, anatoksin-a og saxitoksin. Alle disse typene av cyanotoksiner er påvist i Norge tidligere. Ingen av disse toksinene ble påvist i prøvene fra Mjøsa og dette betyr at den cyanobakterietypen som nå danner oppblomstringer i Mjøsa ikke er giftproduserende.

Uavhengig av om cyanobakteriene produserer giftstoffer, eller ikke, så kan man få allergiske reaksjoner av å bade i vann med stor oppblomstring av cyanobakterier. NIVA, i samråd med Vassdragsforbundet for Mjøsa med tilløpselver, anbefaler derfor fortsatt at en unngår å bade der det er stor ansamling av cyanobakterier (at vannet er grønt/siktedypet er mindre enn 0,5 meter).

Vi oppfordrer kommunene til å følge med på utviklingen av oppblomstringen. NIVA tar imot prøver i dagene og ukene som kommer til mikroskopiske undersøkelser og cyanotoksinanalyser. Vi bistår selvfølgelig også gjerne ved behov for videre vurdering av oppblomstring av cyanobakterier og helserisiko i Mjøsa.