– Vi ønsker at Prøysenhuset skal utvikle seg, men det er grenser for hvor mye penger kommunen kan skyte inn, sier Geir Roger Borgedal, Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Ringsaker.

Derfor er statsstøtte til Prøysenhuset fanesaken når Ringsaker Ap taler på årsmøtet i Innlandet Ap denne helga.

– Trenger statens hjelp

At Prøysenhuset fortsatt betyr mye for veldig mange er det ingen tvil om. På fem uker før jul var det 11 000 besøkende og huset blir nå brukt året rundt. Det er skapt en samlingsplass som gjør at det ikke lenger er noen stille perioder i året. I regi av Prøysenhuset er det nå fem ukers festival på sommeren, Trill og trall for småbarnsforeldre, fredagskafé, jul i Prøysen, gratis julevandring og en rekke andre arrangementer som tiltrekker seg folk i stort monn.

– Det er viktig med sånne møteplasser, og jeg synes Prøysenhuset har blitt flinke til å fornye seg, sier Borgedal.

Ringsaker kommune støtter Prøysenhuset med ni millioner årlig. Ringsaker Ap synes ikke kommunen skal bære denne børen alene.

– For at Prøysenhuset også i årene framover skal kunne trygge den levende formidlingen med utviklingsarenaene for barn og unge trenger Ringsaker kommune statens hjelp, sier Siv Mali Høyby og Tormod Johansen i partiet.

– En nasjonalskatt

Sistnevnte skal i helga opp på talerstolen på Innlandet Ap sitt årsmøte på Lillehammer for å prate om nettopp dette.

– Det er mange som har et forhold til Prøysen, ikke bare vi i Ringsaker. Så dette er noe vi mener er interessant for veldig mange. Vi mener at kulturskatten etter Alf Prøysen er for viktig til at dagens barn og unge ikke skal få møte den i skoleverket og på Prøysenhuset. Prøysen er en nasjonalskatt og for at han skal være aktuell for kommende generasjoner er det avgjørende at det finnes midler til videreutvikling. Dette er noe vi har jobbet for i lang tid, sier Johansen, og suppleres av Bjørnar Berntsen:

– For oss er det viktig med en fortsatt satsing på Prøysenhuset. Hans temaer som klasseforskjeller, solidaritet, kjærlighet og vennskap er fortsatt dagsaktuelle. For å lykkes med dette er vi avhengig av at de kreative og dyktige ansatte får spillerom til å fortsette den gode jobben. Å redusere overføringer til Prøysenhuset mener vi vil være uheldig, nå som huset er i en god utvikling. For å kunne satse enda mer, må vi fortsette å jobbe for å få statlige overføringer til Prøysenhuset, slik at vi kan øke aktiviteten og fortsatt ha akseptable inngangspriser.

Glad for engasjementet

Ap-kvartetten RB møter mener at det er viktig og riktig med en fortsatt satsing på Prøysenhuset. En reduksjon i støtte frykter de kan medføre at Ringsakers nasjonalskatt akterutseiles som attraksjon og severdighet. Daglig leder ved Prøysenhuset, Marie Beate Rise, er av samme oppfatning og er glad for at Ringsaker Ap brenner for dette.

– Prøysen er en nasjonalskatt som bør løftes opp blant de største forfatterne og formidlerne i Norge, og jeg er glad dere i Ap engasjerer dere i dette, sier Rise henvendt til partiets frammøtte representanter.

Hun er klar på det trengs midler for å fornye konseptet og aktualisere Alf Prøysen i så stor utstrekning som mulig.

– Vi får til mye med lite, men om vi skal være en reiselivsdestinasjon som fenger folk i konkurranse med blant annet Hunderfossen og bjørneparken, er vi avhengige av tilskudd, sier Rise.

Beroliget av Trettebergstuens svar

Nylig var kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen på Ringsakerseminaret som, nær sagt selvfølgelig, ble arrangert å Prøysenhuset. Der ble hun bedt om å dele sine tanker om hvor vidt Prøysenhuset bør få statlig støtte.

– Det som skal til for at Prøysenhuset skal inn på statsbudsjettet er at vi kommer i en litt bedre økonomisk situasjon, der vi kan styrke budsjettene i stedet for å kutte. Det står ikke på viljen, og jeg håper vi skal få det til, for dette er en helt unik kulturarv som formidles på nye og spennende måter til folk i alle aldre. Det er både innovativt og tradisjonsrikt, og definitivt noe staten burde ha en hånd med på rattet på, så det lover jeg, sa Trettebergstuen.

Hun la til at det skulle bare mangle at staten tar en liten del av finansieringa for arnestedet for formidling av Prøysen.

– Dette hørtes lovende ut, og er veldig godt signal. Dette var det beste vi kunne høre, sier Høyby.