Gå til sidens hovedinnhold

De kjørte 4500 kilometer for å hente alvorlig syk pasient i utlandet: – Vært med på mye rart, men dette var spektakulært

Artikkelen er over 1 år gammel

Det gikk ikke fly og pasienten hadde ikke forsikring. Med hjelp av Brumunddal Røde Kors Hjelpekorps var det mulig å løse situasjonen.

Nordlys/Ringsaker Blad: Søndag kom de hjem etter det helt spesielle oppdraget. De kjørte 4.500 kilometer fra Norge til Tsjekkia for å hente en alvorlig syk pasient.

I bilen ned til Tsjekkia var det tre personer: Jan Andre Kurud, Tore Helmer Amdahl og Terje Erild. Sistnevnte var ansvarlig for oppdraget, men hadde ikke klart det uten hjelp av Brumunddal Røde Kors Hjelpekorps.

– Det var et helt spesielt oppdrag. Jeg har vært med på veldig mye rart, dette var spektakulært, uten tvil. Det er første gang jeg har gjort noe sånt. Veldig interessant, spesielt og lærerikt, sier Erlid

Erlid jobber som lege i det private harstadfirmaet Medicteam, som henter syke over hele verden.

– De siste sju og et halvt årene har jeg vært på rundt 200 ulike oppdrag over hele verden, alltid med fly, aldri tidligere med bil. Vårt firma er det eneste i Norge som driver denne type transport.

- Veldig spesielt

– Oppdraget var å hente en person med alvorlig sykdom hjem til Norge for oppfølging og behandling. Men det går jo ikke fly, så da kom ideen om å hente han med ambulanse. Jeg fikk hjelp hjelpekorpset i Brumunddal Røde Kors, som har en flott ambulanse.

Erlid var med hele vegen som lege. Et team på to kjørte fra Brumunddal til Tsjekkia tur/retur, mens et nytt team overtok fra Brumunddal til Trondheim.

Søndag morgen var de fremme i Trondheim.

– Vi reiste ned onsdag morgen. Det har gått veldig bra. Det var nesten ikke trafikk på turen ned i Europa. Akkurat det var veldig spesielt. Bortsett fra på grensen til Tsjekkia hvor det ventet en 17 kilometer lang trailerkø, på grunn av de nye reglene. Men vi fikk kjøre forbi. Vi hadde forberedt alle grensepasseringer i forkant og også avklart å slippe karantene ved hjemkomst til Norge. Vi hadde brukte nødvendig sikkerhetsutstyr hele turen, forteller Tore Helmer Amdahl i Brumunddal Røde Kors Hjelpekorps.

Kjørte nykjøpt bil

De kjørte ned i en helt ny bil som hjelpekorpset har. En Mercedes Vito kjøpt inn i desember for 1,4 millioner kroner.

– Den har alt som er nødvendig til slike oppdrag. Alt hva behovet er med tanke på akuttmedisinsk hjelp. Det er oksygen, det er utstyr for hjerte- og lungeredning, det er hjertestarter og medisiner. I tillegg en svært avansert elektrisk spesialbåre, forklarer Amdahl.

Erild er i tillegg en kompetent lege som hadde kontrollen på pasienten undervegs.

– Det kan skje veldig mye undervegs. Det er viktig å ha kontroll på alt, og også hvor vi får tak i bistand om det skulle bli behov, sier Amdahl.

Kostbart

Pasienten er i 50-årene, norsk statsborger, men bosatt i Tsjekkia. Han har ikke forsikring og forespørselen kom fra familien.

Fly var ikke aktuelt. Det går ikke vanlig fly og å chartre et ville koste 400.000 – 500.000 kroner.

Det er umulig for de fleste dersom man ikke har en forsikring. Det er familien som må dekke inn kostnaden for oppdraget.

– De må selv betale. Det koster en del, men det er billigere enn å fly.

Amdahl forteller at hjepekorpset tar betalt pr. kilometer for oppdraget.

– Vi må jo dekke kostnader og det vi får betalt ellers går inn i driften av hjelpekorpset. Blant annet har vi investert i denne og andre biler som vi bruker i vårt arbeid. Det skal betales, forklarer han.

Han forteller at hjelpekorpset har utviklet seg stort de siste årene. De har flere biler til ulike oppdrag og bistår blant annet Sykehuset Innlandet med transport.

Fornøyd pasient

Det var snakk om alvorlig sykdom, men ikke koronarelatert for pasienten som ble hentet i Tsjekkia.

Reisen måtte forberedes grundig. De startet tirsdag, brukte to dager i Praha for å forberede transporten, og var altså i Trondheim fem dager senere.

– Vi fikk meget god hjelp av den norske ambassaden i Praha, som sørget for nødvendige tillatelser, for å komme inn og ut.

Dagen før innreisen til Tsjekkia innførte landet enda strengere restriksjoner.

Tilbake i Brumunddal byttet hjelpekorpset mannskap. To nye erstattet de som hadde vært med ned til Tsjekkia.

– Pasienten sov mye av turen, men ga ellers tilbakemelding om at han var fornøyd med hvordan turen hadde vært, sier Amdahl.