Innlandet er et idrettsfylke, og vi er en naturlig møteplass for utøvere fra hele verden. Vi har ikke minst en stolt historie for paraidrett, fra Erling Stordahl som grunnla Ridderrennet på Beitostølen i 1964 til tidenes første Para-VM for snøsport på Lillehammer og Hafjell nå i januar.

I løpet av 60 år med Paralympics har 102 norske utøvere tatt 294 gullmedaljer. Ved inngangen til 2022, i tilknytning til Para-VM, hadde jeg gleden av å åpne utstillingen BEST – paralympisk gull hos Norges Olympiske Museum på Maihaugen. Fotograf Arnfinn Johnsen, bosatt på Hamar, har tidligere portrettert norske gullvinnere i OL. Nå har han realisert BEST-prosjektet, med støtte fra Innlandet fylkeskommune, som viser portretter av våre 84 nålevende PL-gullvinnere. Samlingen er oppdatert med våre to siste gullvinnere, Birgit Skarstein og Salum Ageze Kashafali, som ble paralympiske mestre i Tokyo sist sommer. I fotografiene viser Johnsen utøverne uten å vektlegge funksjonsnedsettelsen eller den bragden de er kjent for. Utstillingen er vel verdt et besøk!

Altfor ofte har parautøvernes prestasjoner dessverre skjedd uten at det har nådd ut til publikummet de fortjener. Derfor er det ekstra gledelig at NRK nå har en storsatsing på å formidle paraidrett hver dag under VM. Jeg håper mange benker seg foran skjermen og lar seg engasjere. Vi har fått en forsmak med NRK sitt Kjendis-VM, der mer eller mindre kjente nordmenn har fått prøve vintersport med funksjonsnedsettelser. Ved å se kontrasten fra amatørene til de profesjonelle parautøverne, så blir det ekstra tydelig at det i paraidretten er grensesprengende idrettsprestasjoner.

Vi jobber med å bygge det inkluderende Innlandet, og derfor er det ekstra stas å være vertskap for disse arrangementene og utstillingene. Vi skal være et likestilt og inkluderende samfunn. Men vi har fortsatt mye å gå på, både på og utenfor idrettsarenaen. Som Birgit Skarstein sa på åpningen av BEST-utstillingen: «Hvis du skriver i en jobbsøknad at du sitter i rullestol, da har du 48 prosent mindre sjanse til å bli kalt inn på intervju, sjøl om jobben du søker på ikke krever at du har bein».

Jeg er glad idretten går foran, og med forbilder som Skarstein og Kashafali, så blir vi forhåpentligvis mer bevisste på egne holdninger. Alle har et ansvar for at vi møtes som likeverdige, ser forbi eventuelle funksjonsnedsettelser, og vektlegger det hver enkelt av oss kan bidra med.