Avstand

Åsen skole 125 år. Vi går for 125 år til - MINST

Åsen skole 125 år. Vi går for 125 år til - MINST Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kjære folkevalgte politiker i kommunestyret.

FOLKEvalgt – valgt av folket. Folket i hele Ringsaker kommune. Både de i Furnes, Brumund, Veldre, Nes, Brumunddal, Moelv, og oss i nord. Kommunen er stor, og jeg skjønner at vi oppi her er en liten prosentandel av folket, men vi er nå her lell vi og. Og – kanskje – hadde det ikke vært for akkurat våre stemmer – så hadde ikke akkurat du vært en av dem som ble valgt – av folket. Vi har stemt på partiet vi følte lojalitet til, og vi fikk fram personer vi hadde trua på at kunne styrke våre meninger i diskusjoner. Derfor er akkurat du representant i Ringsaker nå. Og det er nå, når rådmannen vil ta ifra oss det eneste vi har igjen oppi her, at vi trenger deg! Når noen av dere da følger den etter hvert så berømte partipisken hjelper det skuffende lite at vi har fått opp akkurat deg som representant.

Det blir skrevet ufattelig mye nå, og dette er kanskje enda et budskap som drukner i mengden, men jeg føler at avstandene her oppe i nord må beskrives litt bedre. Jeg stiller meg også undrende til om det er tenkt gjennom hva som skjer i bygda dersom skolene blir nedlagt, om dere har fått med dere alle detaljer. Jeg tror dere har blitt fortalt det utallige ganger, men jeg har blitt brent tidligere i denne saken på at dere ikke har fått med dere ting, så da må jeg prøve igjen.

Når trøsta deres er at «argumentene dere kommer med nå, de har vi hørt før, og det har gått bra», så må jeg ærlig innrømme at jeg blir motlaus. Ja, selvfølgelig har dere hørt det før. Og for de aller fleste har det gått bra. Og for dem som kunne hatt det bedre får dere ikke hørt noe om, for de har ikke lenger muligheten til å prøve. I tillegg syns jeg det er beklagelig at dere tar så lett på det, at dere ikke gidder å høre på argumentene våre en gang. Da har vi tapt før vi har begynt.

De andre skolesakene dere har hatt tidligere har vært annerledes. På Nes gikk grendene sammen om å få en NY skole. I Gaupen gikk grendene sammen om å få en NY skole i midten. Vi har ikke fått tilbud om noen NY skole.

De andre bygdene som har mista skolene sine bor også litt annerledes til enn vi i nordre gjør. For dem som bor på ene eller andre sida av Brumunda eller i Nybygda så må majoriteten nedover til Brumunddal for å komme seg videre på jobb. Det vil si at om de leverer unga på SFO oppi bygda si, eller nedi Brumunddal, så blir kjøringa til jobb ganske lik. Jeg plotta inn Helgøya på Google Maps og la inn kjøring til Brumunddal. Hvis jeg la til kjøring OM Stavsjø, ble kjøreturen 4 kilometer lenger. Det vil si at dersom folka på Helgøya jobber i Moelv er det ingen omveg for å få levert på SFO, og jobber de i Brumunddal blir det 4 km ekstra. Her oppi nord har vi et annet utgangspunkt. Vi må ikke ned/inn til Moelv eller Brumunddal for å komme oss videre på jobb. Noen jobber oppover til Sjusjøen, noen jobber nordover mot Lillehammer (og da er det omveg og kjøre nedom Brøttum), noen jobber vestover mot Moelv og eventuelt videre til Gjøvik, og noen jobber sørover til Rudshøgda, Brumunddal og Hamar.

Jeg har tatt for meg noen ulike adresser i Google Maps. Akkurat der jeg og mine barn bor er vi ganske privilegerte i denne saken. For oss sier Google Maps at vi bruker 6 minutt til Åsen, 7 minutt til Lismarka og 8 minutt til Mesnali, så det er ikke meg eller mine jeg er bekymra for.

Jeg har sett på avstand for dem som bor på Storåsen. De har 10 min kjøring til Mesnali, 17 min til Lismarka og 19 min til Åsmarka. Med utgangspunkt i at de som bor på Sjusjøen jobber på Sjusjøen, så vil det si at dersom de skal kjøre til SFO på Åsen i stedet for Mesnali blir det 9 min ekstra kjøring hver veg – to ganger om dagen. Og tilsvarende 7 min ekstra hver veg til Lismarka.

De i Lismarka som bor helt på grensa til Søre Ål har 6 min kjøring til Lismarka, 12 min til Mesnali og 14 min til Åsmarka. Det vil si at dersom de jobber i Lillehammer får de 6 min ekstra kjøring hver veg for å kjøre til Mesnali, og 8 min ekstra til Åsmarka.

De i Åsmarka som bor helt på grensa til Næroset har 5 min kjøring til Åsen, 13 min til Lismarka og 14 min til Mesnali. Det vil si at dersom de jobber sørover så må de kjøre 9 min ekstra hver veg – to ganger om dagen – for å levere og hente på SFO.

De som har lengst skoleveg til Åsen i dag har 12 min kjøring til skolen. Dersom de nå skal til Mesnali må de kjøre 18 min, eller 17 min til Lismarka. I ren kjøretid.

Da dattera mi var 1 år og jeg jobba på Gjøvik, så hadde jeg en times kjøring til jobb, inkludert barnehagelevering, parkering, spasering gjennom byen, osv. Jeg sa opp den jobben, og var så heldig å få jobb i nærområdet, slik at jeg kunne spare 45 min både morgen og kveld – altså 1,5 time hver eneste dag, som jeg i stedet kunne bruke sammen med frøkna mi. For å dra opp henne klokka 7 om morgenen, som nesten sov da jeg leverte i barnehage, og som jeg ikke rakk å hente før på slaget halv fem, som jeg videre måtte drasse med meg til butikken, for så å komme oss hjem for å få laget middag, som kanskje ble ferdig ved sekstida – ja da ble det ikke igjen mange minutter med kommunikasjon før hun slokna mellom halv sju og sju. Det er denne tidsklemma, som jeg tok et bevisst valg om å unngå, dere nå tvinger på folk. Alle er ikke like heldig som jeg var den gangen, og kan få jobb i nærområdet.

Tenk på det – de på Sjusjøen som eventuelt skulle kjørt 19 minutt ned til Åsen, også 19 minutt opp igjen – morgen og kveld. 19 X 4 = 76 min – det er en time og 16 minutter kjøring, hver eneste dag! Og da skal fritidsaktiviteter komme i tillegg!

De nord i Lismarka som skal til Mesnali må kjøre 12 minutter opp til Mesnali, også 12 minutter ned igjen – før de skal kjøre videre til jobb. 12 X 4 = 48 min kjøring. Hver eneste dag.

De sør i Åsmarka som skal til Mesnali må kjøre 14 minutter opp til Mesnali, også 14 minutter ned igjen – før de skal kjøre videre til jobb. 14 X 4 = 56 min ekstra kjøring. Hver eneste dag. 260 arbeidsdager i året. For å runde opp til 1 time, så betyr det 260 timer ekstra kjøring i tillegg til kjøring til og fra jobb, og fritidsaktiviteter!

260 timer de kunne brukt sammen med unga sine. 260 timer de kunne gjort noe produktivt for samfunnet. 260 timer som kanskje i stedet sliter dem ut, slik at de blir utbrent og belaster NAV-systemet. Hvem vet?

Vi kommer jo alltid tilbake til at dette gjøres kun på grunn av penger. Rådmannen sier dere sparer 11,5 millioner ved å legge ned disse skolene. Skoler (som dere faktisk i 2020 har brukt en del penger på) skal nå legges ned for å spare penger. Og Åsen får ikke bestå for der er det størst vedlikeholdsbehov, og at vi ikke har nok næringsliv i bygda..?! Da vi argumenterer med at skolen er hjertet i bygda vår, så får vi beskjed om at denne saken ikke handler om bygda, men om skolen. Men nå kommer dere tilbake med argumenter om å legge ned skolen fordi det ikke skjer nok i bygda?! Altså – god dag mann økseskaft! Nei, i Åsmarka har vi ikke butikk, men jeg skjønner ikke hva det har med skolen å gjøre heller. Det kan vises til stabile elevtall her helt tilbake til i hvert fall 70- og 80-tallet. Den gangen var det butikk i bygda, men vi har samme elevtallet nå, også uten butikk! Folk vil bo her selv om de jobber andre steder. Og bare så det er sagt – vi har næringsliv her også.

Også var det dette vedlikeholdsbehovet. Ja, hvem har skylda for at det er så stort da? Hvem er det som ikke har tatt kostnadene litt etter litt? Det er vel kommunen? Nok sagt.

Det jeg undres over er hva slags tanker dere har for framtida for å spare disse pengene. Skal dere ha noe annet i disse byggene? For i så fall blir vel vedlikeholdsbehovet akkurat det samme for kommunen.

Skal dere rive bygget, eller skal dere selge hele eiendommen? For da dukker det nemlig opp et nytt spørsmål fra meg. Skal vi ikke få ha barnehage i bygda heller da?! Hvis dere ikke vet det så er den kommunale barnehagen både i Lismarka og Åsmarka inne i skolebyggene.

Nei – «det va' bæra før, da vi itte lævde ta penger, men ta mat» hørte jeg her om dagen. Er det slik en av landets største landbrukskommuner vil ha det? Sakte, men sikkert la bygdene, med jordbruksarealene, bare svinne hen? Ikke særlig oppmuntrende politikk for å få de unge opp og fram dere utøver om dagen hvert fall! Selv om rådmannen sier at pengene må tas fra skoleposten i budsjettet, så er det jo dere politikere som vedtar dette til slutt. Dere KAN overføre fra kultur og pynt til skole og helse i budsjettet hvis dere vil. Rådmannen skal bare komme med RÅD, hans ord er ikke lov.

Åsen skole feira bursdag forrige helg. 125 år!

På grunna av koronaen måtte vi holde oss ute, men tross både vind og regn dukka det opp nærmere 200 stk., både unge og gamle, som ville feire skolen dem har gått på. Ordføreren takket dessverre nei til invitasjonen, men siden hun også har bursdag nå har vi gitt henne et minne fra dagen vår i gave (se bilde). Håper nå at budskapet i dette skrivet setter i gang enda litt mer hodebry for dere.

Åsen skole 125 år. Vi går for 125 år til – MINST!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags