Byggeskikk i Gammelgata

GAMMELGATA 24: Gammelt bygg i Brumunddal, som nylig er restaurert.

GAMMELGATA 24: Gammelt bygg i Brumunddal, som nylig er restaurert. Foto:

Av
DEL

MeningerI fjor fikk den nyrestaurerte Gammelgata 22 i Brumunddal byggeskikkprisen. I år bør nabobygget, Gammelgata 24, være en verdig kandidat, -herved nominert! Gården er siste år oppgradert på en eksemplarisk måte.

Restaureringen av disse bygningene er eksemplariske for resten av husrekka nedover gata. Ihuga planlegging og regulering har i tiår i stor grad tatt vare på gatas identitet og verdi for Brumunddal. Langs den historiske livsnerven, Kvennveita, lå bl.a. bolighus, kafe, bakeri, frørenseri, garveri, fiskehandel og kolonial.

Nye hus har fått plassering i gatebildet med bygningskropp og takvinkel som gjenspeiler gamle bygninger. Mye vettugt arbeid er gjort selv om fargesetting bør diskuteres.

Kolonialen, Tingelstadgården, nederst i gata ser imidlertid i dag ut som en nedfallsfrukt, -som derfor bare kan vrakes? Gården hører likevel uløselig til i rekka av gamle og nye bygningskropper.

I et brev i 2018 skrev ordfører Ihle Steen til undertegnede: «Kommunens planer for Gamlegata i byggesaker vurderes å være i samsvar med Riksantikvarens nylig utgitte bystrategi som gir anbefalinger om hvordan viktige historiske bymiljøer skal forvaltes. Det skal nå legges vekt på mer tilpasning og mindre kontrast ved bygging i historisk viktige områder. Kvalitet skal vektlegges, og det kan sågar være riktig å foreta «byreparasjon» i områder hvor det tidligere er gjort uheldige grep.»

Jeg håper at offentlige etater tar nødvendige tiltak slik at bygningskroppen i Tingelstadgården blir tatt vare på som et viktig ledd i rekka av det «viktige historiske bymiljøet» i Gamlegata.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags