Pensjonister er lønnstapere nok en gang

Eldre: Lønnsoppgjøret for eldre er dårlig nytt, skriver Pensjonistpartiet. Her fra samling på Prøysenhuset da kommunen inviterte til konsert for de eldre.

Eldre: Lønnsoppgjøret for eldre er dårlig nytt, skriver Pensjonistpartiet. Her fra samling på Prøysenhuset da kommunen inviterte til konsert for de eldre.

Av
DEL

LeserbrevEt tradisjonelt idrettsarrangement her til lands går under betegnelsen «Vårens vakreste eventyr.» Denne betegnelsen kan så absolutt ikke brukes på tariffoppgjøret som venter pensjonister i år heller. Etter 15 timer på overtid ble partene i lønnsoppgjøret i privat sektor for en tid tilbake endelig enige. Resultat, en generell ramme på 3,2 % som gir økt kjøpekraft for de fleste, men ikke for alle. Taperne blir nok en gang alderspensjonistene. I alle fall hvis trygdeoppgjøret skal gjennomføres etter samme mal som fra 2011 med underregulering av alderspensjonen med 0,75 % og uten å ha forhandlingsrett og mulighet for behandling i Stortinget.

Det er verdt å merke seg at Pensjonsreformen med vedtak om underregulering av alderspensjonen ble vedtatt av et nesten samstemmig storting i 2011. Arbeiderpartiet og Høyre gikk i bresjen. Nå må de to største partiene gå foran og avskaffe denne famøse regelen. Den har vist seg å ha som resultat en systematisk årlig svekkelse av kjøpekraften for pensjonister. I år anslås det en realinntektsvekst på 0,03 % for pensjonister. Lønnsmottakere ligger an til mye mer.

Svært mange pensjonister hadde store forventninger til positive endringer da Jan Davidsen ble leder for Pensjonistforbundet i 2015. Men selv ikke en «tungvekter» som han har klart å komme en millimeter lengre i sitt krav om forhandlingsrett i trygdeoppgjør og endring av pensjonsregler. Tvert imot, så sent som i desember 2018 avviste Stortinget å endre på dagens regulering. Er alternativet et eldreopprør? At ca. 900 000 pensjonister i Norge går sammen og ved første korsvei gir sin støtte til de få politiske partier som går imot dagens form for «pensjonsran.»

For ordens skyld, Pensjonistpartiet har i alle år gått imot en underregulering av del øpende alderspensjoner og for retten til forhandlinger i trygdeoppgjør.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags