Pensjonister er lønnstapere nok en gang

Eldre: Lønnsoppgjøret for eldre er dårlig nytt, skriver Pensjonistpartiet. Her fra samling på Prøysenhuset da kommunen inviterte til konsert for de eldre.

Eldre: Lønnsoppgjøret for eldre er dårlig nytt, skriver Pensjonistpartiet. Her fra samling på Prøysenhuset da kommunen inviterte til konsert for de eldre.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevEt tradisjonelt idrettsarrangement her til lands går under betegnelsen «Vårens vakreste eventyr.» Denne betegnelsen kan så absolutt ikke brukes på tariffoppgjøret som venter pensjonister i år heller. Etter 15 timer på overtid ble partene i lønnsoppgjøret i privat sektor for en tid tilbake endelig enige. Resultat, en generell ramme på 3,2 % som gir økt kjøpekraft for de fleste, men ikke for alle. Taperne blir nok en gang alderspensjonistene. I alle fall hvis trygdeoppgjøret skal gjennomføres etter samme mal som fra 2011 med underregulering av alderspensjonen med 0,75 % og uten å ha forhandlingsrett og mulighet for behandling i Stortinget.

Det er verdt å merke seg at Pensjonsreformen med vedtak om underregulering av alderspensjonen ble vedtatt av et nesten samstemmig storting i 2011. Arbeiderpartiet og Høyre gikk i bresjen. Nå må de to største partiene gå foran og avskaffe denne famøse regelen. Den har vist seg å ha som resultat en systematisk årlig svekkelse av kjøpekraften for pensjonister. I år anslås det en realinntektsvekst på 0,03 % for pensjonister. Lønnsmottakere ligger an til mye mer.

Svært mange pensjonister hadde store forventninger til positive endringer da Jan Davidsen ble leder for Pensjonistforbundet i 2015. Men selv ikke en «tungvekter» som han har klart å komme en millimeter lengre i sitt krav om forhandlingsrett i trygdeoppgjør og endring av pensjonsregler. Tvert imot, så sent som i desember 2018 avviste Stortinget å endre på dagens regulering. Er alternativet et eldreopprør? At ca. 900 000 pensjonister i Norge går sammen og ved første korsvei gir sin støtte til de få politiske partier som går imot dagens form for «pensjonsran.»

For ordens skyld, Pensjonistpartiet har i alle år gått imot en underregulering av del øpende alderspensjoner og for retten til forhandlinger i trygdeoppgjør.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags