Er helmelk blitt det sunneste?

Av
DEL

Leserbrev
Har våre helsemyndigheter som har anbefalt magre produkter tatt feil hele tiden? i Klassekampen for 11. juni spørres det om dette. British Medical Journal (BMJ) har publisert studier gjort av et internasjonalt forskerteam, som har tatt for seg helsedata til nesten 150.000 mennesker i fem kontinenter hvor hovedfokuset har vært på «metabolsk syndrom», den vanlige forløperen til diabetes 2 og de fleste hjerte- og karsykdommer. De konkluderte med at økt forbruk av feite melkeprodukter vil representere en praktisk og rimelig metode for å minske forekomsten av metabolsk syndrom. Dette er en av flere undersøkelser som peker sammen. En av flere forklaringer på at det motsatte er anbefalt, er at den amerikanske sukkerindustrien har hatt for stor innflytelse over den amerikanske ernæringsekspertisen. De har arbeidet hardt for at fett og ikke sukker skulle defineres som folkehelsefare.

En kan tro at det er menneskelige ulikheter når det gjelder toleranse av kumelk, slik at de helbredende effektene kan variere. Kineserne for eksempel kan ha problemer med kumelk. En mener at her i Norden har folk gjennomgått genetiske tilpasninger til kumelk, slik at vi tåler dette, men intoleranse av melkesukker kjenner vi jo til. Det har ofte ikke blitt kjent hos barn som dessverre har hatt plager, men nå er jo laktoseredusert melk og fløte å få kjøpt i butikkene heldigvis. At melkefett er bra for helsa, må være hyggelig nytt for melkebøndene. Mange har måttet legge ned produksjonen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags