Fedme

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Sju av ti nordmenn er overvektige. Oversikt fra OECD august 2020 viser at 23,98 prosent av det norske folk er betegnet som ekstremt overvektig. Men det er ikke bare her i Norge at noen sliter med vekta. Snart 1 million mennesker av de 7,5 milliarder mennesker på kloden er påvirket av negativ overvekt.

I USA er tallet på overvektige 37,32 prosent, en tanke høyere enn hos oss. Overvekt vet vi kan føre til tidlig sykdom og død. Ingen vil bli tjukke, så hvorfor er det slik? En tror jo at årsaken til fedme er at en spiser for mye mat i forhold til det en forbruker, at dette kan skje i forbindelse med mer stillesittende liv enn det en hadde før. Men det er vel ikke så enkelt. Noen kan jo spise så mye de orker uten å legge på seg. Andre prøver den ene slankekuren etter den andre, men så går de opp igjen.

Overvekt er sjelden selvforskyldt. Hvordan denne opphopningen av fett i kroppen reguleres er fortsatt uklart. Har vi for lite forskning på dette? Men noe vet vi. Som eksempel vet vi at fettsyren CLA kan motvirke vektøkning, særlig den som legger seg rundt midjen og som vi ofte ser hos menn. Det har vist seg at CLA-innholdet i økologisk melk er dobbelt så høyt som i den konvensjonelle, og den kan øke sommeren igjennom når kuene gresser på grønn eng.

Økologiske melkeprodukter har også vist seg å være rike på de fettløselige vitaminene A, E, K og D. Det har vært tragisk med anbefalingen om fettfattig kost og melk som vi fikk i sin tid, mener mange som har forsket i dette. Den gang oppfordringen til fettfattig kost kom, var man ikke klar over hvor mye transfett det var i den daglige maten vår, og hvor farlig dette kunne være for hjerte- og karsykdommer, atskillig farligere enn mettet fett.

Fra 1987 til 2007 ble kostholdet til 19 352 kvinner i Sverige undersøkt. Det viste seg at kvinner som drakk kumelk og spiste fet ost hver dag, gikk opp vesentlig mindre i vekt enn de som brukte lettprodukter. En kjent fedmeforsker har vist at sukker-erstatningen aspartam kan øke kroppens lagring av fett fordi kroppen reagerer på dette stoffet, som det skulle være sukker uten å få den forventede energien som sukkeret gir. Insulinet i kroppen øker, og derved kroppens behov for karbohydrater og derved lagring av fett.

Maten er drivstoffet for kroppen, det blir naturlig å se på den. Jukses det med innhold og utseende i noe av maten vi spiser? Hva skjer når kylling, laks og griser fôres med soyabønner fra Brasil? Grenseverdiene for flere giftstoffer er økt. Vi ligger på en tredjeplass i verden i sukkerforbruk. Økologiske matvarer ser vi lite til i butikkene våre. Vi ligger på verdenstoppen når det gjelder sykdom og uføretrygd.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags