Hva bor i et bygg?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nordre Ringsaker har denne høsten vært preget av usikkerhet og til dels harde debatter. Etter en sommer med skole- og bygdekamp er vi nå på oppløpssiden. Folket i bygdene har de siste månedene for alvor våknet, skolene i Nordre Ringsaker står i fare for å bli borte. Engasjementet har vært formidabelt. Flere vil si at med skolen forsvinner bygda. Gjør den det? Kan en bygd uten skole overleve? Jeg tror det, det krever innsats, engasjement og vilje. Alt dette har bygdene vist i fullt monn de siste månedene. På Ringsakermål sier man «je vil»! Snur man dette rundt blir det vilje. Er det vilje til fortsatt å kjempe for sin bygd, sitt bosted selv uten skole?

Jeg er fullt klar over at skolen er viktig. Det vil si, menneskene inne i skolen er viktige, elever og lærer er det som gir skolebygget et innhold. Selve skolen er et bygg som trenger vedlikehold, strøm og et malingsstrøk med jevne mellomrom. Menneskene er viktigst! For flere av bygdene går det nå mot at skolen legges ned. Forsvinner pedagogikken av den grunn? Det har vært hevdet at skolen er viktig på grunn av pedagogikken. Jeg vil si at det er menneskene som jobber der som gir oss den gode pedagogikken uavhengig av skolebygg. I Nordre Ringsaker har det ved flere skoler i lengre tid vært praktisert fådelt skole, undervisning på tvers av klasser er noe vi fortsatt må ta vare på. Likeså uteskole med gode opplevelser og god mestring. Flere har argumentert for dette og jeg er så hjertens enig. Læring på tvers av klasser gir verdifull mestring og sosial læring. Dette må vi ta vare på!

Det strammes inn og det ser ut til at vi får beholde foreløpig en skole i vår del av Ringsaker, vi får håpe at kommunestyret innser behov for noen til. Flere vil få noe lengre skoleveg, det er en følge av endret struktur, samtidig er ikke avstandene større enn at dette bør være innenfor rimelighetens grenser for de aller fleste.

Bygdene er verdifulle også uten skole. Er det vilje til å fortsette å jobbe for vekst og utvikling i bygdene, gå sammen om å skape gode bygder i Nordre Ringsaker som er gode å bo i? Samle Nordre om de skolene som forhåpentligvis består, lage gode bygder som er trygge å bo i med gode oppvekstvilkår, bygder som kan utvikle seg videre og være et godt alternativ for dem som ønsker å bo på steder hvor man blir sett og får omsorg.

Je vil!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags