Hvordan kan noen påstå at skolenedleggelser ikke fører til færre folk på bygda?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er mye riktig det som kommer fram i konsekvensutredningen fra Ringsaker kommune om skolenedleggelser, men konklusjonen til administrasjonen er så feil som det er mulig.

Vi kan ta for oss Nes distrikt, der er underskuddet i befolkningen for de bygdene som har mistet skolen minus 201 (Hagelund, Helgøya, Årengen, Jølstad og Dæli skoler), mens for Stavsjø som har fått skolen er overskuddet på befolkningen pluss 88, sjøl om en ikke kan påstå at Stavsjø er verdens navle, men de har skole. Dessuten er det vel et fåtall av dem som har flyttet fra de nedlagte bygdeskolene som har flyttet til Stavsjø, men de har sannsynligvis fulgt politikernes og kapitalens råd om å flytte til større sentra.

Nordheim skole som ble nedlagt for noen år siden har mistet over 10 % av befolkningen. Helgøya nærmer seg også 10 %

Solheim skole har hatt en negativutvikling i folketallet på 46.

Der skolene er nedlagt er fraflyttingen størst, om vi da utelater Mauset som er blitt en del av nærmiljøet av Brumunddal og Furu som har blitt et utbyggingsområde (Rudshøgda).

Det skal sies at befolkningsnedgangen i Nord distriktet er noe i minus, men hvordan vil det se ut om noen år om Messenlia, Lismarka, Fagernes og Fossen legges ned, etter alle solemerker vil befolkningsgrunnlaget reduseres i stor grad, kanskje unntatt Fossen som er i nærmiljøet til Moelv. (Men Fossen har så mange andre kvaliteter som f.eks. et unikt uteområde som også kan brukes av Moelv skole).

Sjøl om administrasjonen tror at dette er en utvikling vi ikke kan snu, så er det feil, det bor faktisk folk der, folk som er glad i bygda og skolen sin.

Om Ringsakers politikere vil snu denne trenden har de nå en stor mulighet til å gjøre det.

For konklusjonen i konsekvensutredningen er at små skoler er like gode som store skoler.

La skolene i Nord bestå – Rødt vil ha levende bygder!

De 11,3 millionene som mangler, finnes i budsjettet.

Barns oppvekstvilkår skal ikke brukes som salderingspost.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags