Hvorfor vet alle andre hva som er best for unga våre?

Ja til levende bygder i Ringsaker!

Ja til levende bygder i Ringsaker! Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvorfor vet alle andre hva som er best for oss på bygda? Er vi virkelig så dumme at vi ikke skjønner at det beste for barna våre er å legge ned nærskolen, så de kan bli kjørt til en skole i byen som er mye større og sterkere? Jeg noterer meg at når storskoleforkjemperne skal vise til forskning som viser at større skoler er bedre, så må de vise til en studie på videregående skoler i USA (Hattie 2009). Hvor relevant er det for barneskolene våre? Vi kan på motsatt side finne forskning som viser at små klasser gir bedre læringsutbytte, særlig for de yngste, og for svake elever. Så alle skoler er forskjellige, og det kan ikke lages en universell regel som sier at noen er best.

Mantraet fra kommunen er at vi må redusere driftsutgiftene, og øke inntektene ved å få flere innbyggere. Allikevel så drar man på seg økte driftsutgifter i millionklassen ved å f.eks. investere i store parker, utvide Prøysenhuset og øke lånebyrden som gir utgifter til renter. Enhver investering får konsekvenser for driftsbudsjettet. Og kommunen får i hvert fall ikke flere innbyggere og høyere inntekter av å legge ned skoler, det kan det ikke være mye diskusjon om. Barnefamilier som skal flytte ser etter nærhet til skole, det kan alle eiendomsmeglere bekrefte.

Jeg har vært i kontakt med folk både i Brumund og på Helgøya, som begge har mistet bygdeskolen. Hvis kommunen hadde gjort en grundig utredning av konsekvensene, så hadde de oppdaget at det er færre barn, flere eldre, idrettslag og fritidstilbud forsvinner, samholdet forsvinner og sosiale problemer øker. Totalt sett ei mindre levende bygd, der folk bare bor.

Driftsbudsjettet til Ringsaker er i overkant av 2 milliarder for 2020, og administrasjonen hevder å spare ca. 11 millioner årlig på å legge ned 4 skoler. Innsparingen er høyst tvilsom, så det kunne vært interessant å se en troverdig beregning fra et nøytralt ståsted, ikke fra bukken som passer havresekken.

I Ringsaker Blad har jeg talt opp antall leserinnlegg i skolestruktursaken siden april, og jeg kom til ca. 70 stk. De aller fleste argumenterer for å bevare nærskolene og utvikle bygdene, så det er tydelig hva folket ønsker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags