La gå at librettoene i operaene gjerne kunne vært skrevet for datidens lesere av «Romantikk», kvinnene hadde fortsatt et snev av lidenskap og kvinnegruppen «Ottar» og «Me too» bevegelsen var ikke antastet av andre enn uskyldige menn som ønsker å gi kvinnen et kompliment. Musikken er både 200 og 400 år gammel, men temaet mellom mann og kvinne gir fortsatt de voldsomme utbrudd, de vakreste melodier og de vareste harmonier.

Man sitter i selveste Brumunddal, men blir hensatt til en verden full av eksotiske steder og gammel historie. En fantastisk scenografi, lyssetting og lyd gjør at man glemmer den trivielle vinteren utenfor. Kostymer spesialsydd for hver og en, og er imponerende selv for en som ikke har «Meget» i drakt og søm. Og koret, hvilken vellyd og dramaturgi, all ære til korleder, her skulle store deler av de permsyngende korister vært, de hadde brent sine permer på bålet.

Sjelden har man vel sett en danser som fanger en scene, formidler en smerte og til de grader for sagt det mest uten å si noe, imponerende. All ære også til de tre unge meddansere. Solistene gir rollene liv og synger så «Jerikos» murer dirrer. Innlevelse, lidenskap og uttrykk som veier opp for at man som tilhører ikke alltid får tak i teksten. Her kan det jo være en fordel å ha bladd gjennom sitt encyklopedia på forhånd slik at man får innblikk i reality-handlingen. Skal ikke nevne så mange navn her, alle er «beyond», men må få lov til å trekke fram Anna Sundstrøm Otervik, hun spiller heks som om hun skulle være det på heltid. Anna bør snarest komme seg til enda større scener, Ringsakers scene er stor nok, men likevel.

Orkesteret under ledelse av Torodd Wigum tror jeg selveste Purcell ville ha applaudert, morsomt er det å se den allestedsnærværende Roger Andreassen både er organist og slagferdig på trelast og isenkram. Må også nevne Eva Holm Foosnæs som har hatt det store jobben med å være «orkesterpianist» under innøvingen.

Ringsakeroperaen er jo inne på statlige midler og kan satse noe større enn de vanlige «dødelige» som driver i tilnærmede bransjer. Likevel er det imponerende hva hele denne gjengen leverer i alle ledd. Vil du ble hensatt, bergtatt og henført, du har fortsatt sjansen.