Hvem våger å ta den tøffe beslutningen?

Barneidrett: Må være for alle, og da må det tilrettelegges også med tanke på kostnader, skriver Tina Thorsen. Bildet er fra tidligere, og er ikke spesielt knyttet til ustpillet fra organisasjonssjefen i Hedmark Idrettskrets.

Barneidrett: Må være for alle, og da må det tilrettelegges også med tanke på kostnader, skriver Tina Thorsen. Bildet er fra tidligere, og er ikke spesielt knyttet til ustpillet fra organisasjonssjefen i Hedmark Idrettskrets. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarIdrettstinget har nettopp blitt gjennomført, og et stort og viktig tema ble løftet under disse dagene: Økonomiske barrierer for å delta i organisert idrett.

I Barneidrettsbestemmelsene for norsk idrett ble det enstemmig vedtatt et nytt punkt 8 som sier følgende:

«Alle skal få være med på leken. Alle barn har rett til å delta i idrett uavhengig av familiens økonomi eller engasjement. Barn har rett til å være i et inkluderende idrettsmiljø uten utstyrs- eller kostnadspress».

Mange har gjort mye for å redusere de økonomiske barrierene allerede, men vi møter fortsatt dessverre mange motargumenter i dette arbeidet. Disse motargumentene må vi drøfte og vi må gjøre en realitetsorientering om hva som faktisk stemmer. Et argument som ofte blir nevnt er: «vår idrett er ikke dyr».

Det viser seg at familiens inntekt helt klart spiller inn om barn deltar i idrett eller ikke. Er samlet inntekt i familien under kr 345 000,- er det 34 % sjanse for at de deltar i idrett. Er samlet inntekt over kr 345 000,- er det dobbelt så stor sjanse for at de deltar i idrett.

Idretten kan ikke alene bidra til å bekjempe barnefattigdom, men idretten er avhengig av et samarbeid med det offentlige for å kunne bidra til å inkludere alle. Samtidig har også idretten gjennom vedtaket på idrettstinget ytterligere forsterket visjonen om «Idrettsglede for alle» – og ikke bare de som har god råd.

Mange idrettslag og idretter mener at deres idrett ikke er dyr å delta i. Men hvem setter denne grensen for hva som er billig og dyrt? Det er selvsagt store forskjeller mellom idrettene, og behovet for utstyr og anlegg er logiske grunner til det. Det er stor variasjon i type nødvendig utstyr og kravet til der idretten kan gjennomføres. Men forskjellen mellom idrettslagene innenfor samme idrett er ofte enda større. Årsaken til det kan ofte være valg og beslutninger som idrettslagene eller ambisiøse foreldre har gjort.

Da må stille oss noen viktige spørsmål: hvor langt og hvor mange ganger skal vi ut å reise, kontra målet vårt om å få med flere? Hvor tidlig skal barna våre starte med organisert idrett? Hvor mange ganger i uka må de trene? Hvor mye utstyr er faktisk nødvendig? Utviklingen innenfor mange idretter er at de har blitt såkalte «helårsidretter» - hvor nødvendig er det for våre yngste utøvere?

Det er kanskje på tide at vi må ta noen tøffe valg på hvor proffe vi skal gjøre barneidrettstilbudet?

Hvordan hvert enkelt idrettslag betegner deres idrett som dyre eller billige er ofte subjektivt. Derfor må vi systematisk bevisstgjøre idrettslagene i forhold til kostnadsnivået i deres hverdag, og hva de eventuelt kan gjøre med det.

Vi som jobber innenfor idretten klarer ikke å gjøre denne jobben alene, men vi må ha en ambisjon om å strekke oss langt for å nå det målet om idrettsglede for alle. Vi synliggjør dette i barneidrettsbestemmelsen for å beskrive hvordan vi som organisasjon ønsker å ha det i barneidretten. MEN det er utrolig viktig at dette ikke bare blir en floskel eller ord i en bestemmelse.

Dette er et kontinuerlig arbeid som det må jobbes med hver dag, og et arbeid som bør gjøres i alle idrettslag.

Så jeg spør: hvem våger å sette ned foten?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags