Kommunen må bli attraktiv for unge ingeniører

Harald Rygh, avdelingsleder NITO Hedmark

Harald Rygh, avdelingsleder NITO Hedmark Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevBare 3 prosent av ingeniørstudentene ønsker å jobbe i en kommune, viser NITOs undersøkelser. Det er jammen ikke mange, og det kan bli et problem for oss alle. Byer og bygder stopper opp hvis kommunen står uten ingeniører.
Ingeniørene er sentrale byggeklosser i det kommunale systemet. Vi spiller viktige roller i arbeidet med veg, vann, avløp og planarbeid for samfunnet vårt. Det er svært viktig med effektiv byggesaksbehandling og arbeid med brannforebyggende tiltak. Vi jobber med miljø, ressursbruk, kollektivtransport, samt IT og digitalisering.

Når unge ingeniører ikke vil jobbe i kommunen, må kommunene gjøre en jobb for å gjøre seg til attraktive arbeidsplasser. De må selvsagt tilby konkurransedyktig lønn, men like viktig er et godt fagmiljø og utfordrende arbeidsoppgaver. Det er som regel på plass, så egentlig handler det mest om å markedsføre alt det spennende man kan jobbe med som ingeniør i kommunene. De må bygge et omdømme som en attraktiv arbeidsgiver.

I noen regioner er det opprettet traineeprogrammer for nyutdannede ingeniører og teknologer. Mange av dem som gjennomfører et slikt pgrogram forsetter en karriere i kommunal sektor. For litt siden kunne vi lese i Dagens Næringsliv om Halvor (29) som etter gjennomført traineeperiode er prosjektingeniør for vann- og avløpsteknikk i Nedre Romerike vannverk og Nedre Romerike avløpsselskap.
– Dette er drømmejobben min. Jeg får være med å starte opp prosjekter, forme dem videre og følge dem opp over lengre tid, sier han til avisa.

De fleste ingeniører jeg kjenner er svært tilfredse med valg av utdanning og arbeidsplass. Det gjelder både i offentlig og privat sektor. Så lenge de får utfordrende oppgaver og får bruke faget sitt er de fornøyde.
Mange unge er engasjert i miljøsaker, det viser ikke minst klimaengasjementet unge har vist denne våren. I kommunen får man mulighet til å jobbe med miljørelaterte spørsmål som klimatilpasning, bærekraftig byutvikling, miljøvennlig avfallshåndtering og kollektivtransport. Alt dette er sentrale oppgaver i kommunal sektor allerede nå. Kommunene må bare bli mye flinkere til å markedsføre akkurat dette: framtidsrettede og spennende arbeidsoppgaver.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags