Nei til privatisering av kommunale lønns- og personaltjenester

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevNyheten om at det børsnoterte selskapet, Zalaris HR Services tar over lønns- og personalarbeid i Bø kommune i Nordland, viser at kommersielle selskaper har startet en storstilt privatisering av en helt ny gruppe offentlige ansatte. Arbeidsoppgavene som skjer administrativt i mange kommuner og regioner er et marked på linje med helse og barnehager, og Fagforbundet Hedmark og Oppland vil stoppe også denne formen for privatisering av skattefinansierte oppgaver.

Vi har tidligere erfart at privatisering av kommunale og offentlige tjenester medfører

svekkede lønns- og arbeidsforhold, brudd på lovverk samt at tilbudet til brukerne av tjenesten forringes. Jfr. private sykehjem, private barnehager, private bemanningsbyråer i helse, renovasjon og IKT-skandalen i Helse Sør-Øst.

Det som skjer i Bø kan skje i andre kommuner. Derfor må fagbevegelsen og politikerne mobilisere. De er, i tillegg til å skulle etablere seg i Bø, etablert i Oslo, Notodden, Karmøy, Stavanger og Ålesund. Saken viser at det trolig vil komme mer privatisering i alle områder, også blant de som jobber på rådhusene. Flytter en kommune ut en tjeneste, mister de kompetanse, innsyn, styring og det blir en større avstand til tjenestene.

Vi oppfordrer alle politikere, fagforeninger og tillitsvalgte til å følge med på det som skjer i kommuneadministrasjonen. I Bø kommune ble avtaler inngått i lukkede rom og uten at tillitsvalgte ble tatt med i prosessen. Det er derfor all grunn for tillitsvalgte å være på vakt, for kommer Zalaris eller andre selskaper på banen, er jobbene til tusenvis i fare og personvernet kan forringes.

For Fagforbundet Hedmark og Fagforbundet Oppland er det uaktuelt at lønns- og personalarbeid skal settes ut til private og kommersielle selskaper, derfor må vi stoppe denne utviklingen før avtaler er underskrevet.

Turid Granum, leder yrkesseksjon kontor og administrasjon Fagforbundet Hedmark

Per Johan Grønlie, leder yrkesseksjon kontor og administrasjon Fagforbundet Oppland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags