NVE forsøker å villede det norske folk ved å «snakke» prisen høy.

Av
DEL

LeserbrevDyrere strøm uten utenlandskabler

I følge NVE ville strømmen vært enda dyrere uten utenlandskablene, ref. Aftenposten og GD av 18. februar. Ja, det er jo slik det må bli når man eksporterer deler av kraften på høsten og tidlig vinter før man vet hvordan vinteren blir. Riktignok hadde vi en meget tørr sommer, men dette ble nesten kompensert med en mer enn vanlig våt ettersommer og høst. I månedene sept., okt., nov. og des. 2018 eksporterte Norge til sammen 4,6 TWh netto. Til og med i tørkesommeren 2018 (juni-august) eksporterte vi 3,36 TWh netto. For hele 2018 ble eksporten 10,2 TWh netto. Tallene er hentet fra Statnett sine hjemmesider. (Til sammenligning var hele Norges strømpoduksjon i 2017: 148 TWh).

Hittil i 2019 (til og med uke 7) har vi importert 0,22 TWh netto og til hvilken pris? I EU er det CO2-kvoter på produksjonen og dette må også norske forbrukere være med å betale selv om vi har ren vannkraft. Dette gjelder også importen for hele året for vi importerer strøm selv om vi er netto eksportør, dvs. at NVE får det til at vi også bruker kullkraft her til lands selv om vår strømproduksjon er 98 % ren.

Fyllingsgraden i norske magasiner var per 05.02.19 på 47,9 % mot gjennomsnitt 53,5 % for de siste 25 år, dvs. 5,6 % under normalen. Midt-Norge hadde sågar fyllingsgrad 5,3 % over normalen. Med mildværet vi har hatt siden 5. februar antar jeg at vi ikke er langt unna normalen på landsbasis.

Med de nye sjøkablene som nå er under bygging til Tyskland og Skottland, begge med kapasitet 1400 MW, tør jeg påstå at strømmen for den norske forbruker vil bli enda høyere enn uten disse kablene. For kablene skal også betales. De er budsjettert til å koste et sted mellom 27 og 36 milliarder kroner i følge Statnett som eier 50 % av prosjektene. Jeg antar at en stor del av kostnadene kommer til syne på våre framtidige strømregninger.

NVE forsøker å villede det norske folk ved å «snakke» prisen høy. Når de får seg til å uttale at «Handelen med utlandet er en sikkerhetsventil som demper prisutslagene. Dette gjør strømmen billigere enn den ellers ville vært, særlig i perioder med lite nedbør etterfulgt av en kald vinter i Norge». Er det ikke nettopp et slikt scenario vi har hatt i 2018/2019? Hadde vi latt det magasinerte vannet ligge i magasinene i høstmånedene, ville vi etter mitt skjønn hatt en normal pris nå i vinter. At vi skal «betale» CO2-kvoter på strøm-importen, mens Danmark og Tyskland kan kjøpe opp ren vannkraftproduksjon i Norge (opprinnelsesgarantier/grønne sertifikater) er et «sykt» påfunn av de som styrer kraft-regimet her til lands.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags