Fagforbundet med millionhjelp til by i nød

Solidaritet: -Å hjelpe en by i nød er i tråd med Fagforbundets  ideologi som er bygd på solidaritet, sier regionleder Helene H. Skeibrok.

Solidaritet: -Å hjelpe en by i nød er i tråd med Fagforbundets ideologi som er bygd på solidaritet, sier regionleder Helene H. Skeibrok. Foto:

Av
DEL

LeserbrevI 1992 ble Fagforbundet Hedmark med i en aksjon for å hjelpe den russiske byen Sjlisselburg, som da var i alvorlig nød. Vi hjelper fortsatt byen, men nå i en annen form enn før.

I år er det 27 år siden Fagforbundet og andre krefter i Hedmark satte i gang en storstilt solidaritetsaksjon for den russiske byen Sjlisselburg nær St. Petersburg. Da het byen Petrokrepost.

Til dem som undres over Fagforbundets hjelp til en russisk by i nød: Vi er opptatt av mye mer enn lønnsoppgjør. En slik solidaritetsaksjon er dessuten helt i tråd med forbundets ideologi. I tillegg betyr hjelpa minst like mye for oss i forbundet som for Sjlisselburg. Vi har lært svært mye av å hjelpe den byen. Slik er det også fordi mange russere og nordmenn ved delegasjoner og private besøk i de to landa har utviklet et nært vennskap.

Petrokrepost var også før en fattig by. Sammenbruddet av den kommunistiske Sovjetunionen gjorde forholdene der mye verre. Innbyggerne trengte derfor nødhjelp. Det ga Aksjon Petrokrepost i store mengder. Det finnes ingen full oversikt over hvor mye, men bare de første snaue tre åra gikk det 19 trailerlass/sendinger dit.

I den første perioden var det mest nødhjelp. Etter hvert dreide aksjonen over til å samle inn og gi penger. Fordi varer og tjenester er mye billigere i Russland enn i Norge, fikk en da også mer hjelp for pengene. Ingen har regnet på hvor mye all hjelpa har kostet, men den beløper seg til mange millioner kroner.

Den første traileren med hjelp gikk fra Elverum til Petrokrepost 18. juni 1992. Dette lasset besto av sjukehussenger, to operasjonsbord, rullestoler, gåstoler og diverse annet sjukehusutstyr, klær og ikke minst 200 kg tørrmjølk.

Den 1. januar 2020 slås Fagforbundet i Hedmark og Oppland sammen. Da blir også solidaritetsarbeidet som de to forbundene driver i Russland, slått sammen. Derfor vil Fagforbundet i Hedmark nå gjøre opp status for hjelpearbeidet hittil. Det skjer i form av ei lita bok.

Boka er nå ferdig på norsk. I tillegg blir den oversatt til russisk, og den utgaven blir i april presentert i Sjlisselburg.

Fagforbundets støtte til Sjlisselburg går nå særlig til skolen, barnehagene og musikkskolen der. Forbundet har i alle år støttet musikkskolen med midler til instrumenter og mer til. Vi har også opprettet en ordning med stipendier som hvert år deles ut til tre elever ved skolen. Stipendiene varierer fra 250 til 550 euro til hver elev, eller fra nær 2.500 til 5.500 kroner

Jeg takker varmt forbundets medlemmer og tillitsvalgte og alle andre som har bidratt og bidrar med hjelp til Sjlisselburg. Det er virkelig solidaritet i praksis.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags