Framtida er i våre hender

Av

I løpet av det tiåret vi akkurat har starta på vil det bli avgjort om barnebarna våre får leve noenlunde normale liv eller ikke. Da tenker jeg på den jorda de skal overta etter oss. Det er mye vi ikke kan gjøre noe med når det gjelder andres liv, men klimaet på jorda er i våre hender.

DEL

LeserbrevJeg må innrømme at det utfordrer meg å se at så mange nordmenn fortsatt er skeptiske til det anerkjente forskere forteller, og det vi allerede ser utvikle seg. Det er grundig bevist at det er vi, menneskene, som har påført jorda alvorlig skade, og det er ingen som har bidratt i så stor grad som min generasjon.

Nyhetskanalene formidler utrolig skremmende scenarioer i stadig større og sterkere grad. Vi har visst at forandringer ville komme, men vi ser det allerede nå, selv om temperaturøkningen foreløpig bare er på litt over én grad. En ny FN-rapport sier at verden er på veg mot en temperaturøkning på 3,2° Det vil si at det vi nå ser av katastrofebranner, stormer, flommer, havnivåstigning og folkeforflytninger bare er en sped begynnelse.

Dessverre har jeg liten tro på at politikerne våre vil være i stand til å stanse dette, for målet er fortsatt vekst og utvikling, noe vi må se bort fra hvis vi skal redusere overforbruket som vi vet ikke kan kombineres med den redningsaksjonen vi må ha. I stedet for å redusere klimagassutslippet, skal vi iflg. vår statsminister fortsette å tjene penger på den olja og gassen som klimaforskerne sier igjen og igjen at vi må la ligge.

I nyttårstalen sin brukte statsministeren mye tid på å snakke varmt om at regjeringen skal ta ansvar for å redusere utslippene. Men vi vet at hun ikke har tenkt å ta de grepene som kloden trenger, og som barnebarna våre trenger for å se trygt inn i framtida. Jeg opplever at vi som hører på disse politikertalene blir lurt.

Du og jeg må ta et valg. Skal vi dempe utfoldelsesbehovet vårt ned noen hakk til en akseptabel og bærekraftig livsførsel, eller overlate til neste generasjon å ta ansvaret? Eller rettere sagt; straffen?

Skal vi si ifra med tydelige stemmer til dem som styrer dette landet at vi er villige til å ta kostnaden for å få snudd, eller skal vi bare tenke at det er deres ansvar, og ikke mitt og ditt?
Ja, jeg vet at det er flere land i verden som må gjøre noe. Selv om vi ikke er verstinger, er vi heller ikke blant dem som går foran, slik mange later til å tro, i mangel på kunnskap.

Vi – du og jeg og alle sammen – må handle! Politikerne sier de skal begynne en eller annen gang. De trenger kraftige puff fra oss nå, for tida er virkelig i ferd med å renne ut for denne store omstillingen vi må ha.

Vi er et overklassesamfunn i verden. Forbruket vårt er altfor stort.
Derfor er det mye vi kan gjøre og må gjøre, i det små og i det litt større. Hva er ditt bidrag?
Heldigvis er mange i gang med å leve et mer bærekraftig liv. Mitt ønske er at vi starter dette tiåret med å motivere hverandre og gi hverandre gode ideer for å komme godt i gang. Ingen tror at dette bare blir enkelt, men er vi ikke såpass ansvarsfulle at vi tenker: Dette er en sak jeg virkelig vil jobbe for?
Det handler om ikke mindre enn framtida for hele menneskeheten!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags