En lysere framtid for landbruket?

Av
DEL

LeserbrevRingsaker Blad skrev 11. februar om ringsakerbøndenes frustrasjon over å bli kalt for klimaverstinger. Bøndene mener det er for mye ensidig og negativt fokus på bransjen.

Tiden er inne for å endre fokus. Vi er avhengig av bøndene, vi etterlyser samarbeid og nytenkning for styrke bøndenes posisjon i markedet.

I intervjuet i Ringsaker Blad står bøndene selv for det negative fokuset. «Norge vil gro igjen, bygdene vil dø ut», spår bøndene med tanke på rapporten «Klimakur» sitt budskap om mindre kjøttproduksjon. Og den frykten kjenner vi på også, vi må ta vare på naturen og bygdene våre.

At kjøttproduksjonen står for enorme klimagassutslipp er hevet over enhver tvil. Storfekjøtt alene står for hele 10 prosent av all menneskeskapt global oppvarming. Det tilsvarer utslippene fra alle verdens biler, sier matforsker Sissel Rønning til NRK.
Det er likevel en annen innfallsvinkel som burde bekymre bøndene vel så mye. Det er forbrukernes holdninger til kjøtt og kjøttproduksjon. For flere og flere har mistet lysten på kjøtt og mistet tilliten til kjøttbransjen. Det kan vi lese om i kjøttbransjens egen rapport om «Kjøttets tilstand».

Så hvorfor ikke råde bøndene til å tenke nytt? Hvorfor ikke utfordre myten om at det ikke går å dyrke noe annet enn gress?
I tidsskriftet «Norsk Landbruk» kan vi lese om at satses på å dyrke søtpoteter i Norge. På ÅS er det prosjekter med å dyrke fram kjøtt fra stamceller, slik at ingen dyr behøver å ofre livet for å bli til kjøtt. Norsk institutt for bioøkonomi, NIBIO, tror på en framtid for soyaproduksjon i Norge.

Fatland slakterier bygger nå en egen avdeling for å produsere vegetarmat. Og vi som vil ha mer plantebaserte varer gleder oss over utviklingen. Vi vet at dyr lider i kjøtt- og meieribransjen, vi vet at det er en positiv helseeffekt ved å spise mindre kjøtt og mer plantebasert mat, og vi vet at kjøttproduksjonen er en klimaversting. Hvorfor holde på en vare som snart ingen vil ha?

Fortsetter ringsakerbøndene å produsere kjøtt i samme skala er det større bekymringer enn at Norge gror igjen og at bygdene dør ut, som venter dem.

De globale klimakonsekvensene som også Norge er ansvarlig for med vårt enorme forbruk, vil føre til en flyktningstrøm i en skala vi aldri før har sett. Tipper det er verre for ringsakerbøndene enn litt negativ fokus. For den er fortjent.
Innovasjon Norge søker nå løsninger for et mer klimavennlig og effektivt landbruk. Samtidig utvikles det nye løsninger for jordbruket verden over. Dette er et spennende felt som ikke bare vil gi ny giv i landbruket, men som nok også vil gjøre det mer lønnsomt å være bonde. Gitt at man er åpen for nytenkning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags