20 min. kan du forvente av fastlegen: Urimelig og tøft både for pasient og fastlege

Fastlegetid: RIngsaker pensjonistparti mener det er for stort press på fastlegens tid for behandling av sine pasienter. Illustrasjonsfoto:  Gorm Kallestad / NTB scanpix

Fastlegetid: RIngsaker pensjonistparti mener det er for stort press på fastlegens tid for behandling av sine pasienter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Av
DEL

Leserbrev20 minutter er tida en lege er forventet å bruke på hver pasient. I løpet av disse minuttene skal legen ha samtale, foreta undersøkelser, skrive ut resepter, henvisninger og skrive egne notater. Mer enn én lidelse kan ikke pasienten forvente å få legge fram i en legetime. Har du flere lidelser, må du bestille ny time. Slik er det blitt å være pasient/lege i Helse-Norge i dag.

Klarer ikke legen å holde seg innenfor de forskriftsmessige 20 minutter, må han/hun skrive en tilleggstid som på fagspråk kalles «2cd». De som bruker for mye av en slik tilleggstid og trekker opp utgiftene, har fått noe som for legene føles som smekk over fingrene av det overordnede statlige kontrollorgan Helfo.

450 norske fastleger som har brukt «2cd» mer enn gjennomsnittet har nylig fått et privat brev med et innhold som av mange fastleger oppfattes som utidig og høyst demotiverende.

Dagens helsehverdag med stramme tidsrammer får konsekvenser for både lege som vel som for pasient. Legene får en stadig mer stresset hverdag, noe som gir seg utslag i at færre ønsker å bli fastlege. Av pasientgruppen blir særlig de eldre skadelidende. Av naturlige årsaker går alt tregere. Ved undersøkelser går det senere og kle av/på, og kommunikasjonen går ofte heller ikke så kvikt som hos yngre. Reiseveg og transport ved flere frammøter er også ofte belastende. Dype og oppklarende samtaler får heller ikke de beste forutsetninger under tidspress. Mange eldre med bevegelsesvansker og ellers kanskje sammensatte lidelser, har ingen grunn til å se lyst på tilværelsen. Økte frekvenser av legebesøk, betyr større påkjenninger.

Men heller ikke yngre arbeidsføre har grunn til å juble. For disse betyr det mer fravær med økte oppmøter.

Dagens signaler fra Helfo, som av mange oppfattes som å gi mindre tid til pasientene, har ifølge helseminister Bent Høie´s uttalelser til TV2, en hensikt: å få fastlegene til å reflektere rundt sin bruk av takst og sammenlikne sin praksis med andre. Han forsikrer likevel at fastleger skal bruke den tid som er nødvendig for pasienten.


Uansett, dagens situasjon er ikke på noen måte å juble for. Frustrerte og demotiverte fastleger er ingen tjent med. Og pasientens krav må i høy grad være sikkerhet og trygghet. Det er vi ikke sikker på alle føler etter det vi nå opplever. Skynde seg, skynde seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags